Пъзелите са навсякъде из книгите, както знаете. И понякога именно това прави една книга интересна. Обикновено обаче тези пъзели са само въображаеми…

Индустриалният дизайнер Брадли Уитни създаде Codex Silenda. Дървена книга, чиито страници трябва да се отключат, за да бъдат прочетени. Има само пет страници във всяка книга, така че няма да е мъчително четене… Все пак не е „Властелинът на пръстените“ или нещо от този размер.

codexЗавършилият University of Iowa е направил този проект за своята дипломна работа. След това превърнал идеята в изключително популярна и добре спонсорирана в сайта Kickstarter.

Може би се питате какъв е сюжетът? Учудващо върви идеално с тези пъзели и дървени страници. Разказва се за един чирак на да Винчи, но всъщност историята може да бъде свързана с абсолютно всеки, така че е подходяща за всякакви читатели.

Все още можете да видите книгата в Kickstarter, но оттам директно ще бъдете прехвърлени към собственият и уебсайт Codex Silenda. Там можете да се запишете в листа за чакащи, за да се сдобиете с такава книга. Можете също да пратите личен мейл на Брадли Уитни, ако имате някакви други въпроси.

„Искам да направя нещата и да реализирам идеите, за които винаги съм мечтал като малък,“ споделя Уитни.

Вижте как самият той говори с любов за своя проект, във видеото по-горе.