Снимка: DonkeyHotey / Flickr

Бъдещият нов президент на САЩ Доналд Тръмп сподели в интервю пред The New York Times, че е говорил по телефона с Тим Кук и смята да накара Apple да започнат да произвеждат продуктите си на територията на Съединените щати. Цялото интервю можете да прочетете тук.

Все още няма коментар от страна на Apple какво мислят те по въпроса или дали изобщо такъв разговор е имало. Въпросът за производството от страна на Купертино обаче не се повдига за първи път, както може би вече знаете. Тръмп говори за това от години, а по време на кампанията си каза „Ние ще накараме Apple да започне да произвежда проклетите си компютри и други неща в страната, а не в други държави.“

В интервюто за The New York Times пък, Доналд Тръмп казва така:

„Аз казах: ‘Тим, знаеш ли, че за мен би било голямо постижение когато накарам Apple да построи голяма фабрика в САЩ, или много фабрики в САЩ, така че вместо да ходите в Китай или във Виетнам и където там ходите, започнете да произвеждате продуктите си тук.“

Проблемът с работната ръка обаче е много по-голям, отколкото някои предполагат. Да произвеждаш в Китай е много по-евтино и да започнеш всичко наново в Съединените щати ще излезе скъпо. Тръмп от своя страна обещава, че за да помогне на Apple да произвеждат в САЩ, той ще намали данъците за корпорациите, както и ще премахне регулациите, които „всички ще се съгласят, че са безумни“. Още повече, той иска да наложи големи такси за всички продукти, които се внасят от Китай.

Apple са опитвали да произвеждат част от продуктите си в родната си страна преди — през 2013 година Mac Pro се сглобяваше в САЩ. Също така имаше и опит за построяване на фабрики за стъкла от сапфир-кристал, но това не проработи.