След като ви разказахме, че напоследък социалните мрежи изпитват трудност да се справят със споделянето на фалшиви и измислени статии, разбираме, че изглежда Google също са в кюпа. Борбата с недостоверните източници явно ще трябва да се насочи и към резултатите от търсачките, защото точно такива статии започнаха да се появяват от вчера в Google.

Според Twitter потребител, който е попаднал на измишльотините, когато напишете „aliens“ в Google, т.нар. Top stories категория е пълна с фалшиви заглавия, които подтикват хората да кликат върху тях. Това че извънземни смучат енергия от Слънцето е само една от идиотщините, които могат да бъдат намерени там.

Ако пък потърсите за чудовището от Лох Нес, също ще останете с пръст в уста. Като топ резултати в този случай излизат новини от английски таблоиди, които твърдят, че тази година чудовището е било видяно най-много пъти от 2000 година насам…

Все още липсва коментар от страна на Google за това как смятат да се справят с проблема.

Докато някои хора ще прехвърлят вината за разпространението на тези фалшиви новини, няма как да отречем, че голяма част от нея пада и върху блоговете, които ги пишат (а също и читателите, които им вярват и разпространяват). Не е за пропускане и фактът, че някои измамни новинарски сайтове се възползват от новата функционалност на Google Chrome за по-бързо зареждане на уеб страници през мобилни устройства Accelerated Mobile Pages (AMP), която е подобна на Instant Articles на Facebook. Те маскират материалите си с тях и по този начин много читатели си мислят, че статиите са легитимни.

За това, с няколко думи, не се доверявайте на всичко, което срещате в интернет. Това е начинът да не попаднете в мрежите на подвеждащата информация и измамните материали.

google-top-stories-loch-ness-monster-screenshot