Изглежда някои служители на Apple се притесняват, че дните на десктоп компютрите Mac са преброени. Поне това личи от изтеклата комуникация на Тим Кук към компанията, която е била придобита от TechCrunch по-рано вчера. Част от нея гласи следното:

Десктопите са стратегически за нас. Те са уникални в сравнение с ноутбуците, защото в тях можете да поберете много повече мощ — най-големите екрани, най-много памет, различни варианти за инпут и аутпут, както и най-голяма ефективност. Така че има много различни причини, поради които десктоп компютрите са важни, дори в някои случаи от критична важност за някои потребители.

Сегашното поколение iMac е най-добрият десктоп, който сме правили и неговият красив 5K Retina дисплей е най-добрият десктоп дисплей на света.

Някои журналисти повдигат въпроса за това дали сме достатъчно отдадени на десктопите. Ако има съмнения за това между нас, нека бъде точен и ясен: планирали сме жестоки десктопи. Никой не трябва да се безпокои за това.

Какво трябва да значи това? Не е много ясно. Тук Кук споменава само iMac компютъра, докато освен него, Mac mini и Mac Pro също не са получавали ъпдейти, дори от по-отдавна. Първия не е ъпдейтван от 2014 година насам, докато Mac Pro за последно бе променен през 2013-та. Колкото до iMac, той е получавал ъпдейти редовно в последните пет години, като за последно това стана през 2015-та.

Дали всичко това не означава просто, че трябва да се сбогуваме с Mac mini и Mac Pro? Явно ще трябва да почакаме още малко, за да разберем…