Тим Кук

Популярният американски телевизионен водещ и журналист Чарли Роуз взе интервю с изпълнителния директор на Apple Тим Кук. Двамата обсъдиха много от последните теми около компанията, като новия iPhone, придобиването на Beats, както и все по-актуалния въпрос за сигурността на личната информация на потребителите.

Цялото интервю на Тим Кук продължава повече от два часа, като е разделено в два поредни епизода. В първата част най-запомнящо (и най-коментирано) бе изказването, че Apple са могли да пуснат смартфон с голям дисплей преди години. От Apple обаче са предпочели да изчакат, докато необходимите технологии за дисплей, батерия и софтуер са на ниво, за да представят „не просто по-голям телефон, а телефон, който е по-добър от абсолютно всички страни“. Според Кук, компанията следва тази идеология и при продукти като iPod, iPad както и предстоящия Apple Watch. Двамата не пропуснаха да обсъдят и скандала около откраднатите интимни снимки на холивудски знаменитости от облачната услуга iCloud. Шефът на Apple уточни, че тяхната платформа не е била „хакната“, а снимките са придобити чрез т.нар. phishing измама.

ВИЖ ОЩЕ: Събитието Apple iPhone 2014

Запитан, защо вижда в Google, а не в Samsung, най-големия конкурент на Apple, Кук отговори че именно Google развива и доставя Android на компании като Samsung. Лидерът на компанията загатна, че Apple работи по напълно нови устройства, които тотално ще ни „отвеят“, като за повечето дори още няма слухове. Това звучи сякаш можем да очакваме изцяло нов вид продукт от ябълката. От друга страна, каквото и да предстои, най-вероятно е доста далеч – [rquote]“Дори правителството да го изиска от нас със съдебна заповед, ние не бихме могли да предоставим тази информация.“[/rquote]първите слухове за Apple Watch се появиха цяла година преди официалната му премиера.

Във втората част Кук продължи със своите откровени, но резки изказвания. Той еднозначно заяви: „ние не четем вашата електронна поща, ние не четем вашите съобщения“. „Дори правителството да го изиска от нас със съдебна заповед, ние не бихме могли да предоставим тази информация. Тя е криптирана и ние нямаме ключа.“. Запомнящият се цитат бе във връзка със сигурността на личната информация в предстоящата услуга за мобилни плащания Apple Pay. Според Кук, бизнесът на Apple се състои в това да продава устройства, а не да търгува с лични данни. Самият той се чувства обиден, че има компании, които го правят. Макар и да не го изказа на глас, Тим Кук имаше предвид най-вече Google.