Когато говорим за потентността при мъжете, разговорът може да е дълъг. 45 милиона са двойките с проблеми в забременяването по света, като в 40% от случаите здравословният проблем е при мъжа. Тестовете, необходими за оценяване на безплодието обаче обикновено струват много пари, изискват големи машини, скъпи компютри и най-вече добри лекари и микробиолози.

Учени от Бостън обаче искат да променят това, като предоставят на мъжете лесен, бърз и евтин начин да тестват своята сперма. Това, според тях, може да стане с малко устройство, което работи посредством една от най-разпространените джаджи в нашето ежедневие — личния ни смартфон. Докладът им бе публикуван в журнала Science Translational Medicine.

Според учените, устройството е много лесно за използване — малко количество сперма се поставя върху микрочип за еднократна употреба, след което микрочипът се пъха в джаджата. Тя пък от своя страна се закрепя за смартфон и използва неговата камера за детайлно изследване концентрацията и движението на сперматозоидите. Резултатите от изследването показват, че точността при тест е 98%. Разработката от своя страна е включвала Android смартфон, но по думите на водещия учен Хади Шафи (Hadi Shafiee), устройството може да бъде адаптирано и за работа с iPhone. Цената на изработката на целия комплект пък е само 4,45 долара, което показва колко достъпен би могъл да бъде той.

Влизането в малката стаичка с DVD-та и списания, както бива представяно това преживяване по филмите, надали е особено приятно за мъже, които имат нужда да тестват своята плодовитост. Освен това въпросното изследване обикновено не е и евтино. В случаите на васектомия пък, такива трябва да се правят в продължение на седмици. Така че един уред за лесно и бързо тестване у дома би бил огромен плюс.

Разработчиците на джаджата, която все още няма име, смятат скоро да кандидатстват за одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA). След това според тях е само въпрос на време и устройството би могло да се появи на пазара до няколко години.