В наши дни не само в офисите, но и в почти всеки дом има безжична Wi-Fi мрежа, на която разчитаме да осъществим връзка с приятели и роднини, да се забавляваме като гледаме филм или играем компютърни игри, а в нередки случаи – да свършим някои служебни ангажименти. 

 

За съжаление обаче покритието на Wi-fi мрежата у дома често е неравномерно – по-силно в една стая и по-слабо – в друга, което може да попречи на някои от плановете ни. За да се преодолее този проблем и да имаме интернет на всеки етаж, във всяко помещение и дори на терасата, технологичната компания Tenda предлага ново надеждно решение. Това е Wi-Fi разширителят Tenda A9, който е изключително лесен за инсталиране и се продава на много достъпна цена. Екипът ни неотдавна се сдоби с устройството, за да му направим тестове.

 

Добро покритие на достъпна цена

 

Основното предимство на устройството е, че осигурява добро покритие на безжичната Wi-Fi мрежа у дома. Wi-Fi разширителят успешно преодолява мъртвите зони и предоставя пълноценно преживяване на всеки един потребител, независимо от какво устройство или от коя стая сърфира. Устройството е особено подходящо за многостайни апартаменти и къщи, където носещите стени причиняват отслабване на сигнала в помещенията, разположени по-далеч от рутера или на друг етаж. Нещо повече – когато се придвижваме из помещенията в апартамента или къщата с таблет, смартфони или лаптоп, устройството ни ще се свързва автоматично към най-силния Wi-Fi сигнал, без прекъсване на връзката.

 

Скорост

 

Tenda A9 е универсално устройство, което може да работи с всеки кабелен модем и безжичен рутер. Разширителят поддържа скорост до 300 Mbps в честотната лента 2.4 GHz. Поддържа също стандартно криптиране на безжичната връзка WPA-PSK и WPA2-PSK.

 

Лесна инсталация

 

Както вече споменахме, инсталацията на Tenda A9 е изключително лесна и няма да затрудни нито един потребител. Активирането на устройството може да се направи през уеб интерфейса му или чрез неговата WPS функция. За да инсталирате Wi-fi разширителя през уеб браузъра, първо трябва да го свържете с домашния рутер. Вторият начин за инсталиране – чрез WPS функцията – е още по-лесен и по-бърз. За целта обаче е необходимо да се уверим, че домашният рутер поддържа тази функция и има WPS бутон.

 

Как работи?

 

Tenda A9 се поставя директно в електрическия контакт и разширява покритието на домашната Wi-Fi мрежа, като осигурява по-силен и по-стабилен безжичен сигнал във всички кътчета на жилището. За целта обаче разширителят трябва да бъде поставен правилно – перпендикулярно на пода и по-далеч от хладилници, микровълнови печки и Bluetooth устройства, които могат да влошат сигнала. След като го позиционираме правилно, можем да се наслаждаваме на по-бърза и стабилна безжична интернет връзка навсякъде в жилището си. 

 

Външен вид и функционалности

 

Tenda A9 се отличава с малките си размери (111 х 56 х 47.7 мм) и компактен външен вид. В предната си част устройството има индикатор, който показва качеството на връзката: когато свети стабилно в зелено, сигналът е силен; при оранжева индикация връзката не е много добра; а при мигащ в оранжево индикатор – сигналът е лош и следва да преместим Wi-Fi разширителя на друго място. Индикаторът се явява и бутон за бързо инсталиране чрез WPS функцията на рутера. Отзад е разположен и Reset бутон, който нулира устройството до фабричните му настройки.

 

Разширителят притежава и две външни антени по 3dBi, чрез които осигурява по-силен и по-стабилен безжичен сигнал във всички кътчета на жилището. Те разширяват Wi-Fi покритието на площ до 200 кв. метра. Обикновено антените са прибрани от двете страни на устройството, а при употреба трябва да се разгънат до положение перпендикулярно на пода, за да работи то ефективно.

 

Какво има в кутията?

 

Освен самото устройство, производителят е поставил в кутията упътване за употреба, в което са описани стъпките за инсталиране. Кабел и отделен адаптер не са предвидени, тъй като Tenda A9 се поставя директно в електрическия контакт. 

 

Цена

 

Както споменахме в началото, Wi-Fi разширителят Tenda A9 се предлага на българския пазар на изключително изгодна цена. Благодарение на партньорите на китайския производител у нас, устройството може да се намери за по-малко от 30 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца. Tenda A9 се предлага в два цвята – сив и бял.

Сподели
Предишна страницаКак да създадем собствен уебсайт с минимални усилия
Следваща страницаГолямата промяна на LG
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.