akoestischpaneel2

Що се отнася до проектирането на система за домашно кино, изборът на телевизор или проектор може да бъде сериозна дилема.

Трябва ли да избера телевизор или проектор?

Що се отнася до проектирането на система за домашно кино, изборът на телевизор или проектор може да бъде сериозна дилема.
Всъщност и двата варианта имат предимства и недостатъци и има случаи, когато единият е по-добър избор от другия. За да решим кое е най-доброто за нас в собственото ни домашно кино, трябва да вземем предвид няколко фактора.
Някога телевизорите бяха значително зад своите проектори по отношение на размера, но днес размерът вече не е непременно основната разлика. Въпреки че телевизорите се предлагат в различни размери, проекторите все още са най-рентабилният начин за проектиране на огромно изображение.
Яркостта е важно съображение за проекторите, главно защото контрастът зависи от условията на осветление в стаята. Колкото повече околна светлина има в една стая, толкова повече яркост ще ви е необходима, за да сте сигурни, че изображението остава ясно и ясно. Високата яркост обаче увеличава цената на проектора.

Повечето LED телевизори могат лесно да произведат много по-висока яркост, но имайте предвид, че яркостта на телевизора се измерва в нитове, а не в лумени. Проекторите трябва да работят много по-усилено, за да осигурят яркост като по-евтин LED телевизор, а проблемът с крушките на проекторите е, че с течение на времето светлината им притъмнява – те в крайна сметка изгарят – и са доста скъпи за подмяна. Въпреки че лазерните проектори елиминират проблема с подмяната на крушките, те все още нямат същата яркост като телевизорите.
Ако обаче напълно затъмните стаята, проекторът ще прожектира изображение с правилната яркост и качество. Ако искате жива и ясна картина при всякакъв вид светлина, с малко или никаква поддръжка, искате да живеете с телевизор.

Контрастът се определя от комбинация от ниво на черно и яркост. Докато яркостта на проектора може лесно да се определи, като се погледне стойността на лумена, нивото на черното се определя най-вече от това колко тъмна е стаята. В по-светла стая повечето проектори нямат шанс.
Премиум 4K телевизорите с тяхната широка цветова гама и широк динамичен диапазон не са от евтината категория, но цената на високопроизводителните 4K HDR проектори е още по-висока. По-добре е да си купите добър 4K HDR телевизор и да го завършите с качествена звукова система – или Ultra HD Blu-ray плейър – отколкото да вземете висок и много скъп 4K HDR проектор. Ако ви е грижа за възможно най-високата разделителна способност, определено трябва да изберете телевизори, тъй като само телевизорите са способни на 8K резолюция.

В зависимост от вида на проектора (DLP, LCD с 3 чипа или LCOS), проекторите ще осигурят отличен цвят на достъпна цена. Телевизорите изискват по-сериозна технология, за да получат най-добрия цвят, като по този начин увеличават стоките. Най-добрите 4K телевизори могат да произвеждат по-широка гама от цветове от повечето проектори, но проекторите също стават все по-модерни и усъвършенствани.
Ако разгледаме само съотношението цена-производителност, тогава телевизорите са победители. Ако разходите нямат значение, можете да получите много по-голямо изображение с проектор с изключително качество на изображението.
Телевизорите са по-лесни за инсталиране. Големите телевизори може да са тежки и малко крехки, но те са лесни за поставяне и интегриране във вашата система за домашно кино и лесни за използване.
Поставянето на проектори изисква повече планиране. Трябва да се уверим, че разполагаме с необходимото пространство – тъй като екраните на проекторите са големи. Също така е важно проекторът да е позициониран правилно.

Най-новите лазерни проектори могат да бъдат поставени по-близо до стената и са оборудвани със собствени вградени високоговорители, което прави инсталацията още по-трудна.
Отличните проектори включват Samsung Premiere LSP 9T или JVC DLA-RS3000. И ако търсите рентабилно решение, BenQ MH530 си заслужава да го получите.
Телевизорите имат високоговорители, често с много сериозно представяне. Някои проектори също включват високоговорители, но с изключение на новите модели, базирани на лазер, споменати по-горе, те обикновено са малки и често се намират зад или над главите на зрителите.
Основната роля на телевизорите е видео. Ако искате максимално кинематографично изживяване, независимо дали използвате телевизор или проектор, имате нужда от качествена звукова система. Но дори и най-качественият високоговорител сам по себе си не е достатъчен за перфектното звуково изживяване. Също така си струва да подобрите акустиката на помещението, като за тази цел са разработени акустични звукопоглъщащи и дифузионни панели. Продуктите от Perfect Acoustic ефективно подобряват звука на интериора.

Телевизорите са по-лесни за използване, по-лесни за настройка, нямат проблем с околната светлина и не изискват смяна на крушки. Освен това, той е достъпен за много интелигентни телевизори с вградени възможности за стрийминг, гласов контрол и много приложения.