Съвременните методи за следене нивата на кръвната захар при болни от диабет се прекалено инвазивни. Или трябва да бодете пръста си всеки път, за да вземете една капка кръв и да я тествате с четец, или пък да инсталирате подкожна система, която постоянно следи и изпраща данни до външно устройство. И двата метода не са много приятни, но са единствените налични към момента. Или поне за сега.

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), заедно със свои колеги от медицинското училище в Харвард (Harvard Medical School) разкриха проекта си за лесно и неинвазивно следене нивата на кръвна захар — чрез биосензорна татуировка.

Разработчиците наричат идеята DermalAbyss. Това е просто обикновена татуировка, при която обаче стандартните мастила са заменени с биосензорни такива. Последните променят цвета си при промяна на състоянието на пациента.

DermalAbyss може да следи общо три състояния — нивата на глюкоза в кръвта, pH, както и съдържанието на натрий. Ако кръвната захар се повиши, мастилото става кафяво. Оттенъците на лилавото сочат за промяна на киселинноста, а оцветяване в зелено означава по-високи нива на натрий.

Към момента татуировката е тествана единствено върху свинска кожа, която обаче е много подобна на човешката. Все още DermalAbyss не се предлага на пациенти и е на ниво концепция, но скоро се очакват тестове с доброволци, за да се види дали подобна идея наистина е подходяща и работи. Освен това трябва да се покаже дали системата остава ефективна с времето и дали не предизвиква някакви алергии и други реакции.

dermalabyss-diabetes-tattoo-screenshot-2Всъщност DermalAbyss няма никакъв досег до кръвта на пациента, така че това я прави силно неинвазивна. Мастилата следят състоянието на интерстициална течност между клетките на кожата. Вода, йони и разтворени вещества — включително соли, захари, мастни и аминокиселини и хормони — постоянно преминават през този слой на кожата чрез капиляри, което отразява състоянието на кръвта.

Още по-хубавото е, че татуировката може да бъде в каквато и да е форма, така че пациентите могат да я изберат сами. Тя ще изглежда като обикновена татуировка, която обаче свети в различни цветове под ултравиолетова светлина.