Чернобил

Чернoбил е изоставен град, разположен до река Припят в Северна Украйна, Киевска област близо до границата с Беларус. Градът е евакуиран през 1986 г. в резултат на аварията в Чернобилската АЕЦ „Ленин“, разположена на 14,5 км на север-северозапад. Припят, където е снимано и самото видео, е изоставен град в Киевска област, Северна Украйна.

ВИЖ ОЩЕ: Софтуер, който ни позволява да говорим от отвъдното

Днес градът е своеобразен музей на последните години на Съветската епоха. С напълно изоставени жилищни блокове, от които 4 блока никога не са използвани, плувни басейни и болници, в които всичко е непокътнато, от вестници до детски играчки и дрехи. Припят и околните райони няма да бъдат приспособени за обитаване от хора през следващите няколко века. Според учените ще са нужни 900 години за достатъчното разпадане на най-опасните радиоактивни елементи.

Ето и какво казва самият Дани Кук в поста си във Vine:

 

Чернобил е едно от най-интересните и опасни места, където съм бил. Ядрената катастрофа, която се случи през 1986 г. (годината, след като се родих), имаше ефект върху толкова много хора, включително и моето семейство, докато сме живели в Италия. Не мога да си представя колко ужасяващо е било за стотиците хиляди местни жители, които бяха евакуирани.

По време на престоя ми се запознах с толкова много невероятни хора, един от които бе моят водач Йевген, известен също като „Дебнещият“. Прекарахме седмицата заедно в обикаляне на Чернобил и близкия изоставен град Припят. Имаше нещо ведро в това място, но все още силно обезпокоително. Времето тук е замръзнало и има спомени за минали събития, плаващи около нас.

 

Postcards from Pripyat, Chernobyl from Danny Cooke on Vimeo.