цигулка

Технологиите променят голяма част от познатото ни до момента, като това се отнася и за 3D принтирането. През следващия месец посетителите на конференцията Inside 3D Printing в Javits Center в Ню Йорк ще имат възможността да видят, както и да чуят, един от най-нестандартните, изумителни и странни инструменти създаван някога. Това е 3D принтираната Пиезоелектрическа Цигулка (Piezoelectric Violin), която е с две струни. Тя е дело на архитектите Ерик Голдембърг и Вероника Залкбърг, които си партнират със Скот Ф. Хал, измислящ начини за създаването на екзотични инструменти още от 1990 г.

„Желанието ни да създадем необичайни инструменти се появи, когато осъзнахме, че естетическите и техническите проблеми, пред които се изправяхме като архитекти, не се различават много от тези на музикантите и композиторите.“, казва Голдембърг. Така той и Залкбърг започнали да проучват начини за създаване на нова концепция за цигулка и така се ражда необичайният инструмент, който виждате на снимката. Невероятното на външен вид творение е резултат от голямо проучване на дизайна, както и доста изчисления, като за това помогнали музиканти, композитори и творци от различни области.

Може би си задавате въпроса дали това все още може да се счете за истинска цигулка и може ли всеки да свири на нея. Отговорът е да. „С всеки един от нашите оригинални инструменти определена функционалност и ергономична структура се запазват, ето защо ние можем да наричаме нашата цигулка цигулка, нашето виолончело виолончело и т.н. Има опредлен стандарт, който трябва да се запази.“, споделя Голдембърг.

Как би звучала тази цигулка? Колкото и странно да ви звучи, архитектът обяснява, че звукът ще бъде много сходен с това, което хората очакват да чуят, но всеки инструмнт „има свой характер като резултат от материалите и начинът, по който той е създаден. Помислете за тоналността на класическа китара и електрическата такава – в известен смисъл те звучат еднакво, но същевремнно доста различно“, допълва Голдембърг.

Със сигурност мнозина биха си помислили, че тази Пиезоелектрическа Цигулка е изляза от някой научнофантастичен филм, но тя е част от една традиция за нестандартни инструменти, които са променили границите на инженерството, науката и музиката. Голдембърк споделя, че „иновациите в дизайна на инструмента са балансиран акт между почитането на историята и традицията, докато в същото време се гледа смело напред в бъдещето“.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS