Едни от най-способните виртуални асистенти на пазара в момента са Siri и Alexa. Първият бе създаден преди години от Даг Китлаус и Адам Чейер за Apple. В последно време двамата програмисти не са стояли без работа – на специално събитие в Ню Йорк вчера, те представиха Viv – изцяло нов гласов асистент и изкуствен интелект, по който са работили през последните четири години.

Колкото и да е мощен Siri, той все пак е ограничен във възможностите си – специфичните задачи, които може да върши, са едва няколко, като за останалите просто прибягва до търсене в интернет. Там е и разликата в работата на Viv и останалите налични в момента асистенти. Viv е направен така, че да се интегрира с услугите, с които може да помага. На събитието създателите му показаха как с глас могат да накарат асистента да пазарува в онлайн магазини, да поръчва цветя и дори да напомня да купите вино на път за партито, към което ще тръгнете по-късно.

За да направят всичко това възможно, Китлаус и Чейер са изградили Viv по много по-различен начин от всичко, което бихте си помислили – системата на асистента е отворена и може да показва генерирания при отправено запитване код. По този начин потенциални разработчици могат да го променят в движение и лесно да интегрират Viv в своите услуги. За това и възможността му да води естествени разговори и да отговаря на запитвания е толкова голяма.

От компанията се надяват с възможностите си да привлекат повече инвеститори и компании, чиито услуги се нуждаят от автоматични ботове-асистенти, подобни на тези за Messenger, които Facebook представи преди известно време. Социалната мрежа се явява и главен конкурент на Viv на пазара в момента.