патентна война

патентна война

След три дни обсъждане и няколко седмици изслушване на свидетелски показания по патентното делото, заведено от Apple срещу Samsung, съдът постанови, че корейската компания е нарушила умишлено три от петте патента и трябва да плати 119.6 милиона долара, което е далеч от искана та от Apple сума от 2 милиарда.

За всички устройства на Samsung беше установено, че нарушават патент ‘647 за синхронизиране на данни, за някой от тях и ‘720 за отключване, чрез приплъзване. Не са установени нарушения по патенти ‘959 за универсално търсене и ‘414 за фоново синхронизиране на данни. Преди това съдия Кох постанови, че корейската компания е в нарушение и по отношение на патент ‘172, касаещ функцията за автоматично довършване на фрази.

Що се отнася до насрещния иск на Samsung срещу Apple, американската компания беше призната за виновна в нарушение на патент ‘449, свързан с апарати за записване и възпроизвеждане на цифрови изображения и говор и ще заплати на корейския си съперник сумата от 158 400 долара.

Това второ дело, което започна на 31 март, Apple твърдеше, че Samsung й дължи 2.2 милиарда долара обезщетения за нарушаване на пет отделни патента, а корейската компания подаде насрещен иск за обезщетение от 6.2 милиона долара за два от своите патенти. По време на процеса Apple се позова на многобройни експерти, които се опитаха да докажат пропуснати ползи и загуби в размер на над 2 милиарда долара, докато Samsung обяви иска за нелеп, твърдейки, че дължи само 40 милиона или по 1.75 долара на устройство.

Корейската компания се фокусира върху доказателствата, че Apple се е прицелила в Android като цяло и се позова на множество свидетели от Google, наред с Анди Рубин, а американската компания предостави на съда свидетелските показания на свои собствени служители, работили върху проектирането и пускането на пазара на първия iPhone. Голямата новина по време на процеса беше изявлението на Google, че ще покрие адвокатските хонорари и потенциалните щети от иска, свързан с някои от патентите. Четири от петте патента, за които Apple обвини Samsung са част от операционната система Android, но само за два от тях интернет гиганта се съгласи да помогне и те не се оказаха тези, за които беше осъдена корейската компания.

Присъденото обезщетение ще бъде добавено към преизчислените щети от първия процес, който беше насочен към по-новите устройства, включително Galaxy S3, Galaxy Note 2, Galaxy Tab 10.1, iPhone 4/4s/5,  iPad 2/3/4, iPad mini и четвърто и пето поколение iPod touch, и в който Samsung беше осъдена да заплати общо около 890 милиона долара.

В официалното си изявление Apple благодари на съда, за това че е доказал умишлената кражба и копиране на идеи и продукти от Samsung, а адвокатите на компанията обявиха, че са открили грешка, касаеща нарушение на патент 172 и Galaxy S2, за което не е присъдено обезщетение, а съдът ще се събере отново в понеделник, за да финализира делото.