samsung-court

Microsoft и Samsung влязоха в съда през август миналата година, заради лицензионното споразумение между двете компании, според което корейският гигант е задължен да плаща такса за всеки продаден Android продукт. Делото разкри, че Microsoft е спечелила 1 млрд. щатски долара от Samsung за 2013 г.

Виж още: Следят ли ни смарт телевизорите на Samsung?

През 2011 г. Samsung първоначално подписа два договора с Microsoft – крос-лицензионно споразумение и споразумение за бизнес сътрудничество. Тогава компанията доминираше на пазара с Android устройства и, разбира се, по-късно, с цел да избегне плащането на огромни такси на Microsoft, корейският производител реши, че придобиването на Nokia от Microsoft е добро основание за прекратяване на договора. Тогава американската компания заведе дело срещу Samsung за 6.9 милиона щатски долара, лихвата върху сумата, която корейците всяка година трябва да изплащат на Microsoft.

Днес двете компании съобщиха, че са прекратили спора, но все още не е ясно каква сделка са сключили. „Samsung и Microsoft имат удоволствието да съобщят, че прекратиха съдебния спор в САЩ и Международния арбитражен съд“, се казва в общото изявление от адвокатите на Microsoft и Samsung. И двете компании не разкриват условията на споразумението, което означава, че може никога да не научим колко ще трябва да заплаща Samsung на Microsoft за лизензионните възнаграждения за Android.