Снимка: Vimeo

Точно както Земята не се движи около Слънцето в точно кръгла орбита, така и Луната обикаля около нас в елиптична такава. Мястото, в което спътникът е най-близо до Земята, се нарича перигей. Когато точно такава Луна е пълна, е много интересна за наблюдение. Поради това, че е по-близо, се вижда по-голяма и по-ярка и е получила прякора „супер луна“. Тази година ще се случат пет такива, като три от тях са през лятото – 12 юли, 10 август и 9 септември.

Супер луните могат да изглеждат около 30% по-ярки и до 14% по-големи от обикновената пълна луна. Колкото и да звучи като огромна разлика, то понякога това е доста трудно да се забележи и оцени. Голяма част от новините около красотата на Луната този уикенд се дължат на това, че не много хора я наблюдават когато и да било. А тя наистина ще бъде много красива.

Въпреки че пълнолунието се случва горе-долу един път месечно (на всеки 29,53 дни), то не получава много публичност, освен ако не е част от събитие като луна в перигей или лунно затъмнение. Въпреки че няма нищо кой знае какво в Луната в перигей, както разбрахте, този уикенд ще бъде нещо специално – тя ще пътува по небесната сфера сравнително близо до хоризонта и това ще направи така, че да изглежда още по-голяма.

Определено си заслужава да се види, а фотографиите от такива събития са нещо невероятно! Изгревът ще бъде в 20:48h, а залезът в 07:10h сутринта на 13-ти юли. Погледнете нагоре тази вечер – това ще е първата супер луна за годината и си заслужава да се види.

А това е най-любимият ми тайм-лапс клип с подобна Луна: