mozilla_firefox-os

Смартфон, който струва по-малко от 50 щатски долара? Напълно възможно е, твърди Mozilla, и съвсем скоро ще ни го покаже на практика в Индия. Компанията планира да навлезе на тамошния пазар още този месец с устройства, чиято цена няма да надвишава посочената сума.

Смартфони с Firefox OS вече се продават в Европа и Южна Америка, но очевидно Mozilla е решила твърдо да си извоюва сериозни позиции и на необятния индийски пазар, съобразявайки се с една от главните му особености – голямото търсене на евтини телефони.

Това ще помогне на компанията да постигне и амбициозната цел, която си е поставила до края на 2014-та: да продаде 10 милиона смартфона с Firefox OS. Досега според отчетите им в световен мащаб са пласирани над 1 милион такива устройства, съобщава оперативният директор на Mozilla Гонг Ли.

Към момента десет производители поддържат Linux базирана операционна система, която дебютира миналата година. Вероятно ZTE, Alcatel, Huawei и LG ще представят свои устройства с нея за индийския пазар.