Странен Facebook бъг бе забелязан вчера от Business Insiders. Ако сте забелязали, Facebook отскоро (няколко месеца) ви посреща с някакво съобщение, което стои най-отгоре на News Feed-а. Нещо от сорта на „Добро утро, Марк. Пожелаваме ти прекрасен ден.“ Този път обаче Facebook е изписвал съобщения, които гласят, че някой потребител е умрял:

Надяваме се, че хората, които обичат [потребител] ще намерят утеха, в нещата, които други споделят, за да се запомни и отпразнува неговият живот.

Съобщението съдържа и линк, към Facebook формата, където можете да настроите някой акаунт, така че да се знае, че притежателят му е починал.

Тоест Facebook просто на произволен принцип (или поне така се смята) е „увековечил паметта“ на няколко акаунта.

mark-zuck

Бъгът не е засегнал всички, затова не е ясно точно от какъв вид е, или какво го е причинило. Дори самият Марк Зукърбърг е бил един от хората, обявени за починали. (Снимката е от Business Insider). Ние лично не сме засекли подобни съобщения, така че вероятно проблемът не е бил глобално разпространен… Вие забелязахте ли нещо подобно вчера?

След молба за разяснение, Facebook изпраща това съобщение:

За кратък период от време днес, съобщение, което съобщава, че някои потребители са починали, бе публикувано по грешка. Оправихме проблема. Много съжаляваме за случилото се, направихме всичко по силите си да се поправим възможно най-бързо.