Снимка: Wikipedia

Днес имаме добри новини и от сферата на науката и медицината. Всички знаем колко ефективни са стволовите клетки при борба с различни болести, главно в областта на вътрешните органи. Разбираме обаче, че има начин да ги накараме да се борят с рака и това вече е направено при тестове.

Ученият д-р Халид Шах от Медицинското Училище в Харвард е открил начин въпросните стволови клетки да изпускат вид токсин, който напада и унищожава ракови клетки. Екзотоксинът Псевдомон (PE) е химикал, който е токсичен за клетките на мозъчния тумор.

Досега подобен тип терапии са се използвали успешно при много видове рак на кръвта, но не е било възможно да се приложи при туморни заболявания, тъй като самите туморни образования са много специфични, а и токсинът има кратък живот. Д-р Шах е изпробвал нов метод върху мишки с мозъчни тумори, който позволява на токсина да се изправи срещу тумора, без да засяга и самата стволова клетка. Досега това е било голям проблем, тъй като едно от свойствата на този химикал е да засяга клетката, в която се образува.

Какво значи това и как действа PE? С две думи, методът работи като в малък разрез при тумора на болния се поставят модифицирани стволови клетки, затворени в гел. Тези клетки произвеждат токсина. Новият метод позволява той да не засегне стволовите клетки и така те остават живи. След това PE се насочва към твърдите туморни клетки и ги убива. Защо и как? Просто така действа самият химикал – убива всяка една клетка, в която попадне.

Както казахме, това в началото било проблем, тъй като веднага щом се синтезира, PE убива стволовата клетка-майка. Но учените от екипа на Шах са успели да заобиколят този проблем, като за това им е помогнало генното инженерство. Променили са така клетките, че те да са резистентни към химикала.

Тестовете с мишки вече са преминали и може би съвсем скоро предстоят клинични тестове при хората. Да се надяваме, че този нов метод ще работи успешно. Това може да е една голяма стъпка напред за медицината в борбата с рака.