Никога няма да забравя Symbian, както и Maemo! Nokia въведе нови стандарти в технологиите, които ползваме, именно с тези две операционни системи. Symbian ни показа, че един телефон може да бъде и компютър, макар и с по-малките си размери. Революцията, която направи тази операционна система е – или поне си мисля, че е – основоположник  на това, което Apple и Google усъвършенстваха в днешни дни. Maemo е система, която Nokia разви в своята „N“ серия, като стремежът им бе да постигнат нещо, което да прокара път на по-големи устройства, които не сме и подозирали, че след малко повече от половин десетилетие ще са нещо напълно нормално.

ВИЖ ОЩЕ: 5 причини да си купите Nokia Lumia 930

С тези носталгични думи се опитвам да ви кажа, че съм бил част от самото начало на ерата на смарт устройствата. Притежавал съм Nokia N800 и редица други устройства, които по онова време бяха нещо фантастично. Ерата на HTC ме накара да поема пътя на smart потребител с Windows Mobile с пускането на феноменалния HTC HD. Гигантски екран, писалка и умопомрачителни възможности! HTC HD 2 надгради ненадграждаемото и показа, че HTC създава трендовете, а аз като човек, който ги следва, ставах собственик на всяко тяхно устройство. След това дойде ерата на iPhone и сектата на Apple, както я наричах тогава. Бях убеден, че скъпите телефони на Стив Джобс ще дадат добра насока на останалите потенциални играчи да направят по-добра система и устройства, които да я ползват. Появата на Android ме накара да се замисля, че свободата, която разработчиците ще имат, е правилният път, към който трябва да насоча вниманието си. Така и стана.

Android започна да става все по-популярен, а аз само чаках точния момент и устройство, за да премина на новата, по-добра операционна система.

HTC Desire HD пое наследството на HD серията със своя HTC Sense, който разбира се не се наричаше така по това време. Тяхното UI върху Android бе нещо невероятно, което ме накара да поема пътя на Android потребителите. Прекарах една чудесна година с този невероятен телефон. Системата еволюираше с всеки изминал ден, а аз ставах все по-доволен от нея. През годините реших, че се нуждая от по-голям екран, което беше и областта, в която конкурентите на Apple се движеха с голяма скорост. Преминах към Samsung Galaxy Note, а след него на Note 2, LG G2 и LG G3. Между Note 2 и LG G2 прекарах няколко уникални месеца с iPhone 4S, който, макар и по-стар, бе в пъти по-бърз и атрактивен като user experience. Убедих се, че iPhone води индустрията, а сектата, която ги следва безкористно, явно има причина за това. Осъзнах, че iOS прави комплексните функции на операционната система по-семпли и по-приятелски за работа. iOS се оказа безупречна в много отношения, и макар че свободата, която има Android, е несравнима… аз бях сигурен, че най-доброто за мен е iPhone!

Като камерафон потребител обаче iPhone  не ме задоволи. Минавайки отново към Android, жертвах бързата и интуитивна система iOS за по-добра камера! LG G2  ми даде именно това, а G3 го доусъвършенства. LG G3 направи сериозни промени по своята камера, като очевидно се стремеше да прилича на iPhone в това отношение. След няколко месеца осъзнах нещо важно – бях спрял да ползвам Android! Имах само един Home екран с часовник и няколко папки с иконките на любимите си приложения. Не ползвах операционната система така, както тя предвижда да бъде използвана. Качвах всички възможни Launcher-и, с които да разнообразя това, което още преди 2 години бе спряло да прави сериозни стъпки в това да бъде иновативно – спрях да ползвам Android.

Бях поставен пред дилема, и то само 2 месеца след като се сдобих с великолепния LG G3. Имах нужда от операционна система, която да комбинира бързина, ефективност и иновативност. Тази мечтана операционна система щеше да е перфектна, ако се комбинира и с добра камера, с която да развивам портфолиото си от добри снимки. Появи се iPhone 6, който отново не бе достатъчно НОВ и иновативен, макар и според мен да е най-добрият в цялата серия. Имах силното желание да се сдобия със него, защото само той задоволи нуждите ми като потребител на смартустройство, а камерата му се рецензира в медиите като уникална. Да, но с навлизането на 4K екраните, резолюцията на снимките и видеата има все по-голямо значение – да, резолюцията не е основен фактор за качествено изображение, но е нещо много важно. След като се сдобих с 4K телевизор бях убеден, че снимките ми трябва да бъдат със сериозна резолюция, с която да задоволя всеки инч от своя телевизор.

Започнах да проучвам всичко ново на пазара, за да намеря така бленуваното от мен разнообразие и ефективност. Изчетох един куп ревюта, консултирах се с кой ли не и накрая си казах, че е време да прегледам напредъка на изоставащата спрямо Android и iOS операционна система – Windows Phone 8.1.

Windows Phone 8.1  е последната версия, на която Microsoft разчита, че ще обърне везните в тяхна полза.

След покупката на Nokia развитието на операционната система стана все по-активно, като днес някои от най-добрите устройства в света я ползват, макар и без да се вдига много шум около тях. Двата лагера – на ябълкофилите и на тези, които предпочитат малкото зелено роботче, са се сдобили със солиден дял през годините, където просто не е имало място за трети играч. Аутсайдер ли е Windows Phone 8.1? Аутсайдер ли е Nokia? Аз обективен ли съм в своите ревюта, при положение че не съм използвал продължително време трите водещи операционни системи? Егото ми бе накърнено, защото за мен обективността и личното мнение са много важни ценности, в които вярвам.

Замених своя LG G3 с Nokia Lumia 930, което смея да твърдя считах, че е огромен риск за мен. Един прекрасен дизайн – мъжки, силен и стабилен, метал и поликарбонат с примес на керамика. 20 mpx камера от серията Pureview, която доминира пазара от няколко години! На хартия всичко изглежда чудесно, но дали е така и на практика?

Nokia Lumia 930 с Windows Phone 8.1 е нещо, което промени виждането ми за ситуацията на смарт пазара. Една уникална операционна система, работеща по брилянтен начин върху устройство от висок клас, притежаващо стил и наследство от своите предшественици – силните и стабилни телефони Nokia. Ползвайки Nokia Lumia 930 заявявам съвсем искрено, че Android изостава, и то с много. Windows Phone и неговият иновативен вид променя така познатите ни иконки в нещо цветно и разчупено, без да го прави кичозно. Докато Apple и Samsung се съдят за милиарди поради факта, че всеки от тях краде идеи от другия и дизайн на икони, и функционалности, Microsoft решава да поеме тотално различен път. Вече един месец ползвам този телефон и се чувствам превъзходно. Имам система, която е оптимизирана за ефективна работа, с добър дизайн е и е безкрайно бърза. Снимките, които правя, са невероятни, което е очаквано от камера на Nokia, но най-важното за мен е, че най-накрая получих всичко това в един телефон!

Бъдете смели, експериментирайте, не оставайте с една операционна система повече от две години, опитвайте нови неща и оценявайте качеството, без да се доверявате на крайните преценки на хората около вас!