Venux

Стартъпът Venux е американска компания, която разработва P2P софтуер, и предлага на своите клиенти сигурни решения за комуникация. Фирмата внедрява в своите продукти принципа H.I.P.S. (Hidden in Plain Sight) – скриване в обикновения поглед. Това е набор от технологични средства, позволяващи на потребителските профили да работят в защитената мрежа на Venux, но всички данни да са предпазени от посегателство и шпиониране.

За момента компанията предлага два различни софтуерни продукта – Venux Connect и Venux Files.

venux-connect

Venux Connect е решението за текст, аудио и видео разговори. Програмата позволява също и споделяне на файлове, групови разговори (с ограничение до 30 души едновременно), както и споделяне на работния екран.

venux-files
Venux Files е хранилище за съхранение на файлове. Поддържа се вграждане с други хранилища, много възможности за организация и автоматична организация по определени начини. Данните се защитават чрез специална Stealth технология.

venux-multimedia-engine

Venux са разработили и трети продукт, който все още не е достъпен. Той се нарича Venux Multimedia Engine и представлява продукт за визуализиране на различни видове изображения и данни – снимки, видео, векторна графика, триизмерни пространства и изходни данни от образна диагостика за медицински цели.

Информацията се криптира автоматично от Venux, независимо дали се складира на сървърите в мрежата на компанията или на външен носител.
Заедно с услугите работи и анонимизирана виртуална мрежа, с която потребителите да комуникират без нуждата от централен сървър. Това позволява по-високо ниво на сигурност при предаването на криптирани съобщения и данни.

Важно е да се отбележи, че Venux не записват потребителски имена и пароли. Всичко се извършва чрез анонимизираните виртуални мрежи, които предават специални UUID профили. Те са съставени от комбинация от потребителско име и парола, която всеки потребител прилага. UUID се генерира от специални математически формули, извеждащи специален низ, който служи като вход за системите. Компанията твърди, че разработената формула на практика прави UUID неразбиваем от всякакви технически средства.

На потребителите се възлага и специален PIN код, включващ 8 символа, който се използва за добавяне от други контакти. Важно е да се отбележи, че Venux не използват собствена база данни за регистриране на профилите. Това означава, че ако потребителите загубят своето име и парола, тогава те ще трябва да се регистрират наново.

Venux събира единствено информация за версията на софтуера, резолюцията на екрана и използваната операционна система за статистически цели. Данните се обработват и се ползват при по-нататъшна разработка на софтуерните продукти.

Софтуерните продукти са безплатни за ползване с определени ограничения, като за тяхното премахване е нужно заплащане на такса.

Можете да свалите и да пробвате продуктите на компанията от този адрес.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS