Според нов доклад на GfK, средната цена на смартфоните, които се продават, се е вдигнала със 7% през Q3 2017, спрямо третото тримесечие на 2016 година. Разбира се, промяната в цените е различна за различните региони и пазари. За Северна Америка например, ръстът е само с 1%, докато за Източна Европа той е цели 26%.

От доклада на GfK:

„Преминаването към много високотехнологични устройства е ясна тенденция […], като един на всеки осем смартфона, продадени през текущото тримесечие, е на цена над 900 щатски долара, спрямо един на всеки 16 през Q3 2016.“

Таблица: GfK

Важно е да се отбележи, че повишаването на цените надали е основен фактор, който принуждава потребителите да купуват по-скъпи смартфони. Все пак на пазара няма недостиг на устройства от нисък и среден клас. Най-много такива в момента идват от китайски производители като Xiaomi, които напоследък станаха много популярни.

Освен всичко останало, в последно време възможностите на смартфоните от среден клас изглежда все по-малко и по-малко се различават от тези на флагманите. Различни са само цените, като бюджетните устройства понякога са два и повече пъти по-евтини от тези на големите играчи.