Снимка: mashable
Снимка: Laura Morton
Снимка: Laura Morton

Мариса Майер. Едно съвсем обикновено име с две благозвучни “м”-та. Обикновено име на необикновен човек. Мариса Майер е жената с може би най-високия авторитет в онлайн света и технологичната сфера. Президент и главен изпълнителен директор на гиганта Yahoo Inc, който в последните години бе възприеман по-скоро като “Титаник” – потъваща, отиваща си софтуерна компания, която будеше съжаление в поддръжниците й и ехидни усмивки у конкурентите. Корабът обаче някак си успя да не потъне и не защото айсбергът не бе достатъчно деструктивен, а защото капитанът със собствени сили го задържа на повърхността.

Представяме ви капитан Мариса Майер – 38-годишна жена със забележителна кариера, любящ съпруг, очарователен син и .. зашеметяваща кариера.

Снимка: Laura Morton, =
Снимка: Laura Morton

Мариса се ражда в Уисконсин на 30 май 1975 година. Баща й е инженер, майка й – учител по изобразително изкуство.

Още от малка се увлича по математическите науки и има зашеметяващата способност да запомня дълги поредици от числа. Интересът й към математиката надделява над първоначалното й желание да стане лекар.

След гимназията Майер кандидатства в 10 различни колежа. Приемат я в.. 10 от тях, тъй като показва изключителни познания. Избира Станфорд, където през 1997 година се дипломира с магистърска степен по Компютърни науки, а впоследствие специализира в областта на изкуствения интелект. [rquote] Приемат я в 10 различни колежа[/rquote]

Началото на своята кариера поставя в подразделение за проучвания на UBS в Цюрих и в SRI International в Мелно Парк, Калифорния.

През 2009 година е наградена с почетната докторска степен по инженерни науки от Илинойския технологичен институт.

Личният й живот също е изпълнен със завидни постижения – през 2009 година се омъжва за бизнесмена и предприемат Закари Боуг, а през септември 2013 им се ражда и първото дете – синът им Макалистър. Майер прекарва в майчинство около две седмици, след което се връща на работа.

20-ят член и първата жена инженер на Google

мариса майер google
Снимка: АP

Още преди да завърши колежа, Мариса получава 14 (!) предложения за работа от разнообразни компании. Последното идва от основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. В продължение на осем часа нейн приятел я убеждава да приеме точно тази оферта, което впоследствие тя определя като най-добрият съвет, който някога е получавала.

През юни 1999 година Майер се присъединява към Google, която по това време е все още новосформирана компания и се превръща в член номер 20, и първата жена инженер в екипа.

Майер прекарва в Google цели 13 години, заемайки разнообразни длъжности – инженер, дизайнер, продуктов мениджър, ръководител, като същевременно има завидна заслуга в 100 добре познати функции и продукти на гиганта. Тя е главният “виновник” за Google Maps, Street View, Google Earth, Zagat, Google News и  Gmail.

[lquote] Част е от борда на директорите на Wal-Mart[/lquote]

До края на кариерата си в Google заема позицията вицепрезидент, ръководейки продуктовия мениджмънт и инженерните отдели, заети с мобилни и контекстуални открития.

Без проблеми можем да определим Мариса Майер като един от най-големите работохолици на технологичната сфера. Все пак да си част от борда на директорите на Wal-Mart, Jawbone, Cooper–Hewitt, New York City Ballet, San Francisco Ballet, San Francisco Museum of Modern Art не е никак малко. Даже можем да кажем, че е прекалено.

Същевременно е инвестирала в редица компании – uBeam, Brit Media, Square, Minted, Airtime и One Kings Lane.

Тук ли е най-удачно да вметнем, че докато работи в Google тя е обвързана с не кого да е, а с Лари Пейдж. В продължение на… 3 години.

 Валят престижни награди и отличия

Снимка: mashable
Снимка: mashable

Мариса Майер намира място в годишната класация на списание Fortune за 50-те най -влиятелни жени в бизнеса през 2008 , 2009, 2010 , 2011 , 2012 и 2013 г. Шест години подред.

През 2009-та е обявена за жена на годината на списание Glamour.

През 2012 и 2013 година е част от списъка на списание Forbes за 100-те най-влиятелни жени в света.

През септември 2013 година става първият главен изпълнителен директор, който може да бъде намерен из страниците на списание Vogue.

Миналата година оглави класацията на списание Fortune на 40-те най-големи бизнес имена на възраст под 40 години. Същевременно става първият и единствен до този момент човек, който присъства във всички три от годишните класации на списанието – Бизнесмен на годината, Най-влиятелните жени и т.нар. “40 под 40 години”.

 Нека спасяването на Yahoo започне – СЕГА!

Снимка: Mashable
Снимка: Mashable

Денят е 17 юли 2012 година. Времето е топло, а в централата на Yahoo е още по-топло. Мариса Майер е обявена като новия главен изпълнителен директор, което разтърсва бизнес средите и онлайн пространството.

Трябва да признаем, че русокосата дама има невероятна смелост, тъй като застава начало на една компания, която е на ръба на своите възможности и бъдещето й изглежда по-сиво от всякога. Потвърждение за това е фактът, че през последните пет години Yahoo сменя пет изпълнителни директори. Предшественикът на Майер може да се определи като един от най-големите провали на компанията, тъй като Скот Томпсън доста умело укриваше липсата на диплома по компютърни науки. Впоследствие Джери Йанг разбира за това и уволнява Томпсън, обяснявайки недоразумението като “грешка по невнимание”.

Идеите, магнетизмът, упоритостта и уменията на Майер започнаха малко по малко да дърпат Yahoo от дълбокото дъно на океанa.

marissa-mayer-yahoo-qwiki-604ds070313

През май 2012 година компания финализира сделката с китайската група за електронна търговия Alibaba, която се съгласи да изкупи обратно половината от общо 40-процентния дял на Yahoo. Договорът бе на стойност 7.6 милиарда долара.

През април 2013 година станахме свидетели на началото на едно може би успешно бъдещо сътрудничество между Yahoo и Apple. Майер създаде ново приложение за синоптична прогноза само за iOS. Трябва да отбележим, че мобилните услуги определено са едни от основните приоритети на шефката, тъй като тя обнови и приложението на Yahoo Mail, както и това на Flickr за iPhone и iPad.

През февруари 2013 компанията осъвремени дизайна на сайта си, подобрявайки функционалностите му.
“Дизайнът е по-интуитивен и персонален, като новият Yahoo! е насочен към вашите интереси и предпочитания”, каза тогава Майер в официалния блог на компанията.

[cquote]Tumblr е най-скъпата придобивка на Yahoo[/cquote]

Май 2013: Закупуването на Tumblr до този момент може да се определи като най-смелата стъпка на Мариса, която дори обеща на феновете на блогърската платформа, че управляваната от нея компания няма по никакъв начин да й навреди негативно, а напротив.

Шефката на Yahoo определено иска да подобри не само крайните резултати на компанията, но и екипа, който работи за нея. Откакто тя заема най-висшия пост са наети 1,000 нови талантливи инженери и най-малко 50 от най-високо квалифицираните кадри.

По време на CES в Лас Вегас Майер разкри, че през новата 2014 година компанията ще стартира два нови проекта – Yahoo News Digest и Yahoo Magazines.

Малко хвалебствени слова

130819145747-marissa-mayer-vogue-horizontal-gallery

Алън Уинър, анализатор от Garter: “Тя е великолепен избор за всички „избиратели” – борда на директорите, обществеността, рекламодателите, потребителите – те ще бъдат доволни от онова, което тя има зад гърба си – и като експертен опит, и като присъствие”; „Ако успее да вдигне на крака Yahoo, тя ще се превърне в легенда, подобно на Стив Джобс”.

Ребека Либ, анализатор от Altimeter Group: “Много хора в Силициевата долина биха казали на баба си, че ще отидат да работят за Мариса Майер, а малко са онези, които биха се похвалили, че ще работят за Yahoo”.

Алпинист фен на Лейди Гага

Мариса Майер е известна с невероятния си работохолизъм и зашеметяващата си памет, но тя не е чак такъв “гийк”, за какъвто всички я мислят.

Тя може да се похвали с:

– изкачването на най-високия връх в Африка – Килиманджаро

– практикува маратонно бягане

интервюирала е Лейди Гага и то по доста оригинален и забавен начин

– обожава балета и е участвала в продукцията на университета си “Лешникотрошачката”

– танцува в клипа на песента „2 Legit 2 Quit” на MC Hammer!!!

– Има най-забавният и същевременно най-странния смях на планетата

Просто Мариса Майер

Marissa-Mayer

Мариса Майер се превърна в лицето на женската гилдия в технологичния свят.

От юли 2012 година насам светът като че ли не може да й се наслади, а хората, които не я харесват като че ли постоянно търсят в какво да я обвинят. Да, Yahoo все още не е компанията мечта, но бъдещето й вече не изглежда толкова сиво. Майер е жена, която има всичко и определено ще направи всичко по силите си да превърне и компанията, в която работи корпорация мечта.

Тя стана част от Google, когато компанията още не беше това, което е сега. Няма да е много учудващо, ако след 13 години Yahoo е гигант, подобие на Google в момента. Мариса Майер определено има зад гърба си достатъчно опит и притежава необходимите качества да стори това.

Предстои да разберем.