Спално бельо

Много хора са запознати с тази ситуация, когато лягате в леглото след тежък работен ден. Изглежда, че щом главата ви докосне възглавницата, ще заспите с дългоочакван сладък сън. Но вместо това се въртите около половината нощ, в главата ви се прокрадват тревожни мисли.

Това не се дължи на кафе през нощта, не на проблеми в работата или в личния живот. Много често грешният цвят на спалното бельо става причина за безсъние. По -точно цвета му. За да направите съня си пълноценен, трябва да знаете как да изберете цвета на спалното си бельо. Нека се обърнем към няколко науки, за да определим оптималната гама.

Психология – значението на цвета в човешката дейност

  Всички знаем от детството как определени цветове влияят на човек. Например, червеното вълнува, зеленото успокоява, оранжевото предизвиква усещане за бдителност и очакване на опасност. Но дали наистина е така, нека се опитаме да разберем:

Бялото е неутрален цвят, който не предизвиква никакви емоции. Но за мнозина той предизвиква асоциации с болнични отделения, безличност, празнота. По -добре е да изберете спално бельо от други тонове на тази палитра. Слонова кост, млечен, мек бежов са чисти и много топли нюанси, които винаги имат място в спалнята;

Червеното е цветът на енергията и агресията. Той е добър за добавяне на разнообразие в интимния живот, но този цвят не е подходящ за спокоен и дълбок сън. Това е може би единствената гама, чийто нюанс не е подходящ за спално бельо;

Синьо – всички нюанси на този цвят се считат за успокояващи и успокояващи. Вероятно затова мъдреците съветват да седнете на брега на реката, за да се успокоите. Не говорим за ултра ярки цветове. Мек, дори студен, чудесен за бързо заспиване;

Жълтото е цвят, който ни обгръща с топлина. Психолозите го свързват със слънцето, положителните емоции, които то дава. Благополучие, удовлетворение, надеждност – този цвят предизвиква такива емоции;

Зелено – спокойно и позитивно отношение. Цялата гама е в състояние да облекчи стреса, да прогони тежките мисли. Друга положителна черта на тази палитра е възможността за бързо тонизиране. В крайна сметка за нас е важно не само да спим добре, но и да се събуждаме бодри и готови за нови постижения.

Това казва психологията за основните цветове. Друга наука, която изучава размахването на цветя върху човек, е цветната терапия. Нека да видим какво препоръчва тя.

Цветотерапия – нюансите имат значение

Тази наука изучава цветовете по -задълбочено, поради което придава по -голямо значение на нюансите. Ярък пример за този акцент е лилавото. Този цвят се счита за причинител на агресия и нервност. А люляковият му нюанс се използва за отпускане и успокояване.

 

Източник: https://spalno-belyo.com

Сподели
Предишна страницаКак мозъкът решава проблеми?
Следваща страницаТайната на херпесните вируси
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.