Не, нямам предвид “от слънчева светлина в енергия”. Правилно сте прочели. Превръщането на слънчевата светлина в гориво се нарича изкуствена фотосинтеза и до скоро можеше да се каже, че е изключително трудоемък и скъп процес. Вече не – учените от университета във Флорида Florida State University са изобретили начин, който много лесно извлича нужната енергия от светлината, която после елементарно може да бъде превърната в кислород и водород.

Идеята на учените включва материал, направен от един единствен слой манганов оксид; за разлика от сегашните технологии като слънчевите панели, който имат нужда от няколко слоя клетки, само за да могат да работят и то в повечето случаи неефективно.

Разбира се, тази разработка е далеч от това да се превърне в комерсиален успех – тя все още е на ниво лабораторни тестове. Но само си представете какво би могла да ни донесе един ден – покриви на домове, които произвеждат чист кислород, автомобили на водород, които сами генерират горивото си и много други… Възможностите са неограничени!