Разработчикът на роботи Boston Dynamics, който неотдавна беше закупен от японската SoftBank на милиардера Масайоши Сон, обяви, че ще започне да продава масово свето куче – робот SpotMini през следващата година. Новината беше обявена лично от главния изпълнителен директор на компанията по време на събитие за умни машини в Бъркли.

В SpotMini са интегрирани някои от най-иновативните технологии на Boston Dynamics. Четирикракото роботче е изключително тихо, тежи под 30 кг. и може да се разхожда наоколо в продължение на 90 минути с едно зареждане.

То разполага със специална 3D система за наблюдение и може да се ориентира и да се придвижва само в разнообразна среда. А с помощта на симпатично малко устройство, което се прикрепя допълнително към врата му, роботът мжое да ви донесе вестник или друг предмет.

Трябва ли обаче да се притесняваме? Когато бъде пуснат на пазара, SpotMini може би ще е първият толкова достъпен робот със сходни възможности и мнозина алармираха, че това може да създаде и проблеми. В неправилните ръце механичното куче може да бъде използвано за редица дейности с двойно предназначение, включително и за престъпления или тероризъм.

Без да споменаваме риска, роботчето да изплаши някого до смърт. Смятате, че е пресилено? Вижте видеото: