china television

В петък китайската национална телевизия China Central Television предаде на живо финалните моменти от двучасовата екзекуция на четири наркотрафиканти, осъдени на смърт. Случката предизвика дебати в световен мащаб, предава LA Times, засягайки моралната гледна точка на предаването.

„Този карнавал по националната телевизия не само нарушава етични норми, но и изискванията за екзекуция, които не позволяват достъп до нея на широката публика”, коментира адвокатът, защитник на човешките права, Liu Xiaoyuan. Все пак, реални моменти от екзекуцията чрез летална инжекция, не бяха показани.

Четиримата мъже, включително известният наркобос Naw Kham, които бяха обявени за виновни за убийството на 13 рибари през 2011 година, бяха заловени след изтощителна полицейска акция на преследване. В един момент, полицейската група, гонеща Kham е обмисляла да го застреля, но това не се е случило.

Показването на екзекуцията на криминално проявени хора на живо по телевизията изглежда е шоу, окуражавано от китайските власти, за да подсили страха от съдебната система. „От показването на тези престъпници можете ясно да си направите извода, че нашата затворническа система носи хуманистичен дух.”, каза тв коментаторът. „Те определено изглежат по-здрави сега, с по-добър вид на кожата, от момента преди да ги заловим”.

Източници: The Verge, LA Times

Изображение: South China Morning Post