Virtual-Reality-2

Технологиите за виртуална реалност успяват да ни предоставят страхотно визуално изживяване, но като че ли усещането е все още чисто кинематографско. Нямаме начин за предоставяне на адекватни усещания, които наистина да ни пренесат в една друга среда. Екип от експерти от Университета в Бристол предлагат решение на този проблем. Те са разработили своя подобрена версия на някои от днешните технологии, добавяйки източници на звук с висока честота. Използването на такива тонове има за цел да предоставя ефекта от докосване на физически обект, без той да съществува реално.

ВИЖ ОЩЕ: МЕЧТАНИЯТ КАМЕРАФОН – СТРАХОТНА КОНЦЕПЦИЯ НА LUMIA 1030

Учените са създали система, която може да предава усещанията за допир чрез звук. Това се постига като се използват звукови вълни, които чрез своята честота създават достатъчен натиск върху кожата, за да пресъздадат допир. За да работи успешно, тази концепция с виртуална реалност, екипът изпробва системата с контролера Leap Motion. Той се използва, за да се определи позицията на ръцете спрямо виртуалното изображение, което се проектира от Oculus Rift устройство.

За момента все още има някои проблеми, например, виртуалните обекти се усещат сякаш „вибрират“ във въздуха и все още няма възможност за представяне на много детайли. Екипът смята да разреши част от недостатъците, чрез използване на 4-говорителна система, включваща и по-малки говорители. Те ще позволят и пресъздаване на по-богат диапазон от звуци. Тактилните усещания са следващата стъпка, която ще ни доближи до по-пълното „сближаване“ с виртуалния свят. Това е само една крачка напред.