На 29 и 30 септември 2018 година на Гребната база в Пловдив ще се проведе Световната купа за дронове в клас F3U.То се осъществява за трети път в България и ще се организира от местния клуб по моделизми – „Модел клуб – Пловдив“, БФА със съдействието на софийския дрон клуб „Дрон Екстрийм“ .

За прецизното електронно отчитането на резултатите и създаването на състезателните графици ще се погрижи екипът на Drone ARENA, представител на MultiGP за България. Така за първи път ще бъде осигурено автоматизирано електронно засичане на Българската Купа, част от световната купа на FAI. Гонките ще се провеждат по 4 дрона едновременно, като съдии ще следят за допуснатите грешки по време на полет по трасето.

„За мен е изключително важно да отбележа, че за първи път ще имаме толкова масово мероприятие. В надпреварата ще вземат участие 35 състезатели от 6 страни: България, Румъния, Белгия, Италия, Полша и Македония“ – сподели Радослав Радков, председател на „Модел клуб – Пловдив“.

„Нарастването на интереса към дроновете се изразява не само в увеличаването броя на състезателите, а и по отношение на нарастващата публика. През последните четири години дрон общността се увеличи и фокусира интереса си в няколко насоки – състезанията са една от тях. Ние вярваме, че организирането на подобни инициативи е полезно за усъвършенстване на уменията и добра основа за изграждането на т.нар. култура на безопасност по отношение на правилната употреба на дроновете“ – разказа Антон Пулийски съосновател на Дрон АРЕНА и председател на Обединено Дрон Общество.

„Международните участници от толкова много страни показват, че България е доста добре позиционирана на сцената на дрон събитията. Самото им присъствие е признание за нас, че състезанията, организирани в нашата страна, са от класата на провежданите в останалите точки на света. Стремежът ни е и ще бъде да обменяме опит с нашите международни партньори и тук да прилагаме най-добрите практики в областта. Секторът се развива изключително бързо и бъдещето крие много изненади. Следващият сезон най-вероятно ще има нови формати на надпреварите, което ще допринесе допълнително за интереса на състезателите“ – посочи Атанас Атанасов, Директор Състезания в Дрон АРЕНА.

Събитието се осъществява с любезното съдействие на община Пловдив. Входът за мероприятието е свободен и през двата дни.

Сподели
Предишна страницаSamsung представи нови два бюджетни модела
Следваща страницаОснователите на Instagram напуснаха Facebook
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.