По време на 68-я международен конгрес по астронавтика в Аделайде, Австралия, NASA и руската космическа агенция Roscosmos подписаха споразумение, с което се съгласяват заедно да проучат възможностите за съвместна работа по лунна космическа станция.

Споразумението е част от бъдещият план на NASA, озаглавен „Deep Space Gateway“. Той бе обявен по-рано тази година и има за цел да засили присъствието на човечеството в Слънчевата система, както и нейното по-задълбочено изследване.

Планът е лунната космическа станция да орбитира около Луната и да служи като пристанище за изпращане на кораби по-далеч в Слънчевата система (като например Марс). Очаква се на борда ѝ да има малък хабитат за астронавти и докове за скачване с апарати и кораби. Станцията ще служи и за изследване на самата Луна.

Въпреки, че е подписано споразумение, само по себе си то не дава зелена светлина за построяване на космическа станция. То просто показва намеренията на двете страни да си сътрудничат, като директорът на Roscosmos Игор Комаров споделя, че колаборацията ще даде възможност и на други държави да се включат в начинанието. NASA не дават ориентировъчен срок за това кога подобно съоръжение ще види бял свят, докато от Roscosmos твърдят, че строежът може да започне още между 2024 и 2026 година.