satya-nadella

Битката кой ще стане изпълнителен директор на Microsoft приключи. Технологичният гигант избра за свой лидер 46-годишният Сатия Надела, който незабавно ще смени Стив Балмър. Дългоочакваната промяна идва в ключов момент — точно преди Microsoft да придобие мобилния производител Nokia.

Докато Сатия Надела се намества в директорския стол, основателят на компанията Бил Гейтс ще се оттегли като ръководител на борда и ще участва по-активно в дейността й като неин съветник по технологични въпроси. “Радвам се, че Сатия ме покани да се включа, отново ще прекарвам повече време в компанията.” — сподели Бил Гейтс. “Една трета от времето ще прекарвам, обсъждайки продуктите с работни групи. Ще бъде забавно да определим бъдещите продукти на Microsoft заедно.”

Сатия Надела е дългогодишен служител на Microsoft, който служи на компанията от 20 години. Роден в Индия през 1969 г., той учи Електроинженерство в университета в Мангалор, след което заминава да учи в университета в Уисконсин, Америка. Преди да се включи в Microsoft, той работи в най-големия й тогавашен конкурент Sun Microsystems. През годините е изпълнявал няколко ключови роли в компанията, включително работата по Microsoft Office в бизнес отдела. Надела дори участвал в създаването на търсачката Bing.