Учените години наред работят усърдно по създаването на самолекуващ се материал. Това би било революционно откритие, което да улесни поправката на повредени повърхности и да отстрани нуждата от каквито и да било притеснения, когато става въпрос, да речем, за корпуса на Международната космическа станция.

Ново проучване от страна на екип от учени в Мичигански университет е довело до разработката на материал, който може да се самолекува невероятно бързо. Материалът е полимер, вид полу-течна смола, която след като реагира с кислород, се втвърдява.

За да може да се самолекува, тя се запечатва между две плоскости – когато те бъдат пробити от нещо (куршум или прахови частици в Космоса), смолата изтича, прави контакт с кислорода навън и запечатва дупката мигновено. Все още няма информация как точно ще работи смолата в Космоса, но и това очакваме да бъде разяснено.

self-healing-material

Мичиганския университет е финансиран за това проучване от NASA и научният труд за него е публикуван в журнала ACS Macro Letters на Американското химично общество.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS