Преди около една година интернет пространството гръмна с новината, че родната марка персонални микрокомпютри „Правец“ се завръща на пазара. Това бе породено и от пускането на новия сайт Pravetz.bg, в който допреди известно време не можеше да намерите много информация. Сега сайтът е завършен и вече има доста интересни неща, които може да намерите, като инфографика на историята на родния ни компютър, можете да си закупите някой от новите модели и може да намерите информация за предстоящото събитие на 20.12.2014 г. в шоурум SOFIA RING МОЛ.

ВИЖ ОЩЕ: Защо избрах iPhone 6 Plus пред iPhone 6

Зад сайта и търговската марка „Правец“ стои Бойко Вучев, собственик на фирмата за почистване на лаптопи Лаптопклийн. Той коментира пред в-к Капитал миналата година, че вече разполага с „готови прототипи“, а „първите тестове“ вече са осъществени. Тогава още нямаше инфо за цени, но днес те вече са известни. Моделите лаптопи, които може да закупите са три.

 

Модел Intel i3 / 4GB RAM / 128GB SSD / HD дисплей – 1094 лв.

Модел Intel i5 / 8GB RAM / 256GB SSD / HD+ дисплей – 1534 лв.

Модел Intel i7 / 8GB RAM / 256GB SSD / HD+ дисплей – 1748 лв.

 

Има и десктоп машина, която представлява високотехнологично устройство от типа All-in-One. Притежава 21.5-инчов (54.61cm) FHD (1920×1080) 16:9 дисплей с много висока резолюция. Поддържа процесори на Intel от последно поколение, от типа Core i3, Core i5 и Core i7. Теглото му е 7кг. и има 1ТВ твърд диск. За момента него може да си го заявите.

Очевидно няма да бъдем ограничени само с тези устройства, защото таблет от същата марка е в процес на изработване. В момента има само прототип, но това е ясен знак, че се работи по въпроса. Този таблет ще включва Intel Celeron N2806 Dual-core CPU базирано устройство с голяма изчислителна мощ. Ще работи под Windows 8.1 и ще има възможностите и бързодействието на мощен компютър. Изработката ще включва метален корпус за по-голяма здравина. Екранът му ще е с висока резолюция: 10.1″ WXGA 1280 x 800.

Началото на разработването на българските персонални микрокомпютри „Правец“ започва през 1979 г. Първоначалните модели (ИМКО – ИМКО е съкращение от Индивидуален Микро КОмпютър) са разработени и произведени от ИТКР (Институт по Техническа Кибернетика и Роботика) към БАН през 1980 само в 3 броя. Сега вече сме XXI век и се очаква нещо много повече от това, което ни бе представено по времето на Тато. Какви са вашите очаквания и бихте ли сменили вашата машина за „Правец“?

 

Правец