Атина

 

Намираме се в Атина, столицата на Гърция. Взела името си от богинята на Войната, тя е извор на история, култура и мистичност. Подобно на света на боговете, които господстват над света на хората, свещеният скалист хълм на атинския Акропол се издига над градския площад – агората. Там е заседавал съдът, който раздавал правосъдие от ранни зори. Акрополът е светилище с храмове и олтари, бил  е укрепление и обществен център, там се е пазела държавната хазна, имало е библиотека и картинна галерия. Дионисиевият театър в Атина е издигнат през 534 г. пр.н.е. по времето на Пизистрат и с него се ражда едно ново изкуство в древна Гърция – драматургията. Площад Синтагма се намира в самото сърце на Атина, представлява огромен квадратeн площад, свързващ околните улици. Кифисия е елитно предградие на Атина, където се намират едни от най-скъпите имения, вили и хотели в града. Пирея е древното пристанище на Атина, все още действа като главна точка на достъп до града по море от островите в Егейско море и Източното Средиземноморие.

Санторини

 

Чудите ли се къде да прекарате лятната си почивка? Санторини е малка група острови в Егейско море. Архипелагът е с вулканичен произход, известен преди всичко с катастрофалното вулканично изригване, станало там през 1400 г. пр.н.е. Преди това изригване бреговата линия на Санторини е била почти правилна окръжност. При изригването вулканът експлодира с такава мощ, че централната част на Санторини литва във въздуха. На нейно място се образува огромен кратер (по-точно калдера), който се запълнил с морска вода. Учените преценяват, че изригването взривило планина с височина 1300 м. Във въздуха били вдигнати 100 куб. км. скали. В Санторини може да видите красиви бели сгради със сини прозорчета и покриви, както и една спираща дъха гледка към морето. Изключително спокойно място, със стотици цветя и много, много слънце.

Петра

 

Връщаме се към историята и отиваме в Петра, днешна Йордания и столица на набатеите. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса. В нея се намират множество неидентифицирани праисторически останки. Градът е обграден от планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите, сгради са запазени непокътнати. Най-емблематичната сграда безспорно е Каснех ал-Фарун (Съкровищницата на фараона). Фасадата от дялан камък е наистина впечатляваща. Името ѝ се дължи на древно вярване, че съкровището на фараона (вероятно Рамзес III, който владеел мините в Петра) било скрито в урна на върха на монумента. Местните хора стреляли по урната, опитвайки се да я разбият и да видят съкровището, но тя оставала невредима. Единственото, което ни остава да направим, докато сме там, е да затаим дъх пред внушителните храмове, издълбани в скалите и да усетим силата на историята.

Йерусалим

 

Спираме се в Йерусалим. Древен град в Близкия Изток от ключово значение за монотеистичните религии – юдейство, християнство и ислям. Йерусалим се намира на около 60 км. източно от Тел Авив и Средиземно море. В източна посока на около 35 км се намира Мъртво море, най-ниско разположеният воден басейн в света. Старият град е историческото ядро на Йерусалим. Обграден от стени от османския период, той събира в себе си забележителности от голямо историческо значение и поддържа кипящ живот. Най-важното свято място за евреите е Храмовият хълм – Хар Хабаит, и Западната стена – Хакотел Хамаарави, която е част от запазената стена на храма, построен преди 2000 години. [rquote]Божи гроб, Хар Хабаит, Хакотел Хамаарави и още много интересни места[/rquote]Църквата на Божи гроб е на края на Пътя на скръбта, в християнската част на Стария град. Това е най-свещеното християнско място в града. Храмът е построен през 1099 г. от кръстоносците и е първа дестинация за поклонниците, когато дойдат в Йерусалим. В ислямския квартал на Стария град, разпростиращ се на 35 акра земя с фонтани, градини и куполи, Храмовият хълм е дом на следните забележителности: джамията Ал Акса, мястото, на което се смята, че пророкът на исляма – Мохамед, се е пренесъл в отвъдното;  Кубат Ал-Сакра – Куполът на скалата е може би най-известната Забележителност в Йерусалим, със златния си купол, осмоъгълната си форма и стени изписани със стихове от Корана. Храмът е затворен за не мюсюлмани. Също така е смятан за най-красивата ислямска сграда в света. Еврейската част на Стария град бива напълно престроена през 1969 г., след арабско-израелската война от 1967 г. Все още са запазени много шедьоври от античността като улицата Кардо (700 г. пр. Хр.) и Западните стени (50.г. пр. Хр.), или още Стената на плача. След разрушаването на Втория храм от римляните през I в. сл. Хр. Стената на плача е единствената структура, останала от него. По всяко време край нея може да се видят вярващи юдеи, които се молят. Разхождайки се из града, пропит от толкова култура, вярвания, история, митични сили и божественост, хем близо, но и далеч от нас, може да се спрете пред музея на еврейското унищожение – Yad Vashem. Произходът на името е от библейски стих: „На тях Аз ще дам в дома Си и вътре в стените Си Спомен и име (Яд Вашем) по-добро от синове и дъщери; На тях ще дам вечно име, Което няма да се заличи“. От над 100 телевизионни екрана жертви разказват за преживените ужаси по време на Холокоста, има също и най-голямата сбирка от книги за катастрофата, сполетяла европейските евреи (87 000 книги на различни езици) и Архив, в който са събрани 58 милиони страници с документи и повече от 100 000 фотографии. Още една стъпка, която трябва да направите, докато сте в Йерусалим, е да посетите Гробищната градина на улица Nablus в източен Йерусалим. Там е бил убит Исус. Гробницата се намира в голяма градина, където може да се откъснете от кипящия Източен Йерусалим.