Прага

 

Насочваме се към Чехия. Столицата – Прага, или още градът на 100-те кули, е разположена на река Вълтава. Прага е смятана за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи. Едни от най-известните забележителности там са Часовниковата кула Орлой, която представлява астрономически часовник, показващ движението на Слънцето, планетите и зодиите, календар на месеците и “разходката на апостолите”. Карловият мост – Мостът свързва “Старе место” с “Мала страна” през река Вълтава. В готически стил е, с две кули от откъм “Мала страна” и една откъм “Старе место”. Отдалеч се забелязват статуите на светци, една от които е на светите братя Кирил и Методий. Като една типична стара европейска столица, Прага приютява невероятни дворци, един от тях е Замъкът Храдчани, който сега е резиденция на президента. Прашна брана – Кулата е висока 65 м. Била е един от входовете към стария град. През 17-ти век е използвана за съхранение на барут, откъдето произлиза и името й. Танцуващата къща e завършена през 1996 г. Проектът е вдъхновен от танците на Джинджър Роджърс и Фред Астер. Една от най-величествените сгради, грабваща с архитектурата си, е Националният музей.

Будапеща

 

Будапеща! Името „Будапеща“ е съчетание от имената „Буда“ и „Пеща“ в резултат от обединяването на двете селища на брега на Дунава през 1873 г. Столицата на Унгария е известна със своите бани и горещата вода, която извира от над 100 извора. Мястото събира както жителите на града и цялата страна, така и много туристи всяка година. След това се нарежда най-красивата сграда – Синагогата, намираща се в еврейския квартал на Пеща. Другите сгради и места, които ще ви донесат удовлетворение да видите, са Замъкът Буда, Унгарската национална опера, Унгарският парламент, Рибарският бастион, Замъкът Вайдахуняд, в парка на Пеща, Цитадела и Базиликата Св. Стефан. Базиликата и Парламентът са най-високите сгради в страната над – 96 м! Площадът на героите е един от основните в града и е с важно политическо значение. До него се намира Дворецът на изящните изкуства.

Букурещ

 

Пътуваме ли, пътуваме и стигаме до съседна Румъния и нейната красива столица. Букурещ е най-големият промишлен и културен град в страната. Известен е с огромната сграда на Двореца на парламента, която е втората по големина в света административна сграда след Пентагона в САЩ. Сред забележителностите в града се нареждат Румънският Атенеум, концертната зала в центъра на Букурещ, Триумфалната Арка, разположена в северната част на Букурещ, на улица Киселеф. Първата арка била направена от дърво, за да се чества обявяването на независимостта на Румъния през 1878г. Район Липскани е мястото, което ще ви върне назад във времето, тъй като пази историята на стария град на Букурещ с красивата домодерна архитектура. Университетът Пиата е пример за тази атмосфера и има много драматична история. По време на революцията от 1989 г. някои от най-яростните битки са били тук. В средата на площада, на малък остров, 10 каменни кръста почитат паметта на убитите през 1989 г. Близо до университета са и Народният театър и Историческият музей. Ако имате желание за една спокойно разходка сред природата, Парк Карол е идеалното място.

Дубровник

 

Преди да се насочим на юг, за да разгледаме южните ни съседки, мисля да се спрем в Дубровник! Един много романтичен за мен град. Намира се в южния край на Хърватия, на самия край на Дубровнишкия провлак. Целият град, включително и пристанището, е заобиколен от стени, които са служели за защита от атака по море. Те се простират на дължина 2 км. и на места достигат до 25 м. ширина. Старата част на Дубровник е невероятно запазена и може да се насладите на зашеметяващи сгради и улици, облицовани с мрамор. Главната улица там се нарича Страдун и е изградена наново през 1667 г. след силно земетресение. Крепостта Минчета е символът на града, построена е през 1319 г. Наред с много крепости, които заобикалят града, ще видите и Францисканския манастир, Фонтана на Онуфри, Двореца Спонза, който е в готическо-ренесансов стил. Ако имате желание да плувате в кристално сините води около Дубровник, то непременно трябва да обиколите островите Елафит. Точно извън Дубровник, на хълм с изглед към морето, е разположена красива ренесансова градина. Тръстено е първата проектирана обществена градина в Далмация.