iPhone

Спомняте ли си „модата“, избуяла и у нас, да се крадат коли, които след това да бъдат връщани срещу откуп от собствениците им? Явно дигиталните времена променят профила и целите на крадците, които използват същия метод – наскоро в Австралия притежатели на iPhone пропищяха от дистанционни набези върху телефоните им.

Властите са задържали двама руснаци – на 17 и 23 години, които са признали, че хакват от разстояние устройства на Apple, заключват ги и искат откуп, за да върнат достъпа на собствениците им, съобщава австралийският вестник Sydney Morning Herald.

Потърпевшите разкриват метода на хакерите – след като заключат устройството, те изпращат съобщение, в което искат от притежателя на телефона да приведе 50 долара на сметка в PayPal, за да може да използва отново своя iPhone. В същото време се включва и алармата „Find My iPhone“, а хакерът се представя като Oleg Pliss.

Въпреки че все още не е ясно дали действително двамата московчани стоят зад атаките в Австралия, в сайта на отдела за кибер престъпност на руското вътрешно министерство се съобщава, че задържаните са използвали функцията „Find My iPhone“. При арестуването им са били иззети компютърно оборудване, SIM карти, телефони и хакерска литература.

Подобни престъпления явно ще стават все по-разпространени. По-рано тази седмица се появи информация за нов зловреден софтуер, наречен SimpleShocker, който атакува устройства с Android в Източна Европа и заключва снимки, видеа и документи отново с цел искане на откуп. Засега не се знае дали има връзка между този софтуер и дистанционните отвличания на iPhone в Австралия, но едно е сигурно – смартфоните стават все по-примамлива цел за крадците.