Робо Лига България е платформа за развитие и обмен на идеи в областта на роботиката, която за четвърта поредна година организира “Национално състезание по роботика”. Тазгодишното предизвикателство ще се проведе на 17 декември, в Интер Експо Център, София. Организаторите споделят, че с всяко следващо издание отборите стават все по-силни, а надпреварите, по-интригуващи. Още със стартирането на регистрацията в сайта на състезанието на 1 декември, всички се интересуват кои ще бъдат най-добрите клубове по роботика в България за 2016 г. и какви ще са тазгодишните изненади и награди на форума.

Със сигурност целодневният робо-маратон ще предложи интересна и развлекателна програма, а входът – отново ще е гостоприемно свободен. Състезанието с роботи ще се проведе в няколко различни дисциплини: мини сумо, следене на линия, супер линия, лабиринт по линия, 3D лабиринт и свободен стил, като новите две категории са: Drone arena и LEGO challenge.

Диман Михнев, един от организаторите на „Робо Лига България“ уточнява: “Всяка категория е препятствие за роботите и представлява технологично предизвикателство за отборите. Дисциплините са се утвърдили с времето като интерактивни и лесно достъпни, но понякога се превръщат в изпитание дори и за напредналите отбори. Забележително е как специалисти и любители от различни сфери, обединяват сили, за да покажат своето най-добро технологично решение”.

robo-league-bulgaria-2016-bannerОсновен спонсор на събитието са Вистеон Електроникс България ЕООД, които тази година, освен традиционните предметни награди, са подготвили и допълнителнa награда за студенти и ученици от 12-ти клас – специализирано обучение в областта на софтуера и електрониката. Вистеон подкрепя каузата на Робо Лига от години. Целта им е да събудят интереса на младите към технологиите и роботиката и да покажат, че изучаването на технически науки е интересно и забавно:

“Радваме се, че за четвърта поредна година имаме възможността да сме част от събитието. Участието в Робо Лига България много помага на учениците и студентите при въпросите, свързани с професионалното им ориентиране и развитие. През годините доказахме, че в България има много талантливи хора. Вярваме, че българската младеж притежава потенциала да промени бъдещето на страната ни”, споделят от екипа на Вистеон.

Благодарение и на други спонсори, “Робо Лига България” са подсигурили още мотивиращи награди:

  • За кандидат-студенти – преференциален прием на кандидат-студенти отличили се на състезанията по Роботика в специалност по избор във факултет „Автоматика“ на Технически Университет-София (ТУ-София).
  • За кандидат-гимназисти – преференциален прием на кандидат-гимназистите отличили се на състезанията по Роботика в Професионална гимназия по електротехника и автоматика – София (ПГЕА).

Организаторите очакват всички – от любители до професионалисти – да програмират плановете си и на 17 декември 2016, събота, от 9:00 до 17:00 ч. да посетят Робо Лига България 2016 – четвъртото Национално състезание по роботика в България.

ВХОД СВОБОДЕН!