Снимка: MIT / Christine Daniloff / Jose-Luis Olivares

Лаусън Уонг от Масачузетския технологичен институт (MIT) е човекът, направил пробив при способността на робот или компютърна програма да разпознава заобикалящата го среда по-бързо и ефикасно. Трудът му ще бъде публикуван в предстоящия брой на журнала International Journal of Robotics Research.

ВИЖ ОЩЕ: FACEBOOK В ПРЕГОВОРИ ЗА ПОТЕНЦИАЛНА ИНВЕСТИЦИЯ В XIAOMI

За какво става въпрос? Да вземем за пример робот помощник в домакинска работа. Когато си взаимодейства с предмети от кухнята, той трябва да ги разпознава. За разлика от човешкия мозък, който работи светкавично в такава ситуация, роботът трябва да познава съответния предмет. За това в паметта си той има няколко снимки на една чаша примерно, заснети от различни ъгли – с дръжката от ляво, без видима дръжка и така нататък. Когато му се подаде сигнал да вземе въпросната чаша, той трябва да я разпознае, но това отнема прекалено много време, тъй като е нужно сам да прехвърли снимките на чаши в паметта си и да разбере дали въпросният предмет пред него е чаша и коя точно.

За да заобиколи всичко това, Уонг и неговите колеги са написали нов алгоритъм, който да ускори процеса. Той позволява на програмата да се учи и да разпознава предметите по-лесно, което става чрез няколко различни действия. Между тях прехвърлянето на няколко снимки едновременно в паметта за разпознаване на предмета и през това време поглеждане на самия предмет от няколко ъгъла с бързи движения. На пръв поглед постигнатото чрез този алгоритъм не изглежда сложно, но всъщност е голям успех за напредъка на изкуствения интелект. Той позволява въпросният робот не само да подобри начина си на работа, но и сам да изучава заобикалящата го среда чрез предварително зададени команди и наставления.