Atlas е един от най-комплексните роботи, разработени в последно време. Той е дело на Boston Mechanics, които са част от Google. Машината бива пъддържана от Институтът по човешко и машинно опознаване във Флорида (IHMC), които продължават да надграждат неговите способности.

В най-новото видео по-горе можем да видим как Atlas извършва някои обикновени и всекидневни операции – подреждане, събиране на боклуци в кофа и дори чистене с прахосмукачка. И колкото и добър да е този робот, той все още изпитва затруднения да прави тези неща – лесно може да се обърне и да падне на земята и за това изисква близо до него да има човек, който да го наблюдава и да му помага. Освен това, Atlas извършва всичко това изключително бавно – видеото е забързано цели 20 пъти!

Изводът от всичко това е само един – колкото и да ни се иска роботите да са самостоятелни и оправни както в популярните научнофантастични филми, това може би няма да стане скоро; имаме още много работа, докато ги усъвършенстваме до такава степен.