Снимка: Shutterstock

От известно време вече знаем, че зяпането на различните екрани, с които сме обкръжени в нашето ежедневие, е вредно за здравето. Синята светлина от смартфоните и таблетите нарушава циркадния ни ритъм и пречи на здравия сън. Освен това, заседналият начин на живот и целодневното втренчване в мониторите и телефоните са свързани с по-висок рист от диабет тип 2, наред с други здравословни проблеми.

Ново проучване показва, че това не важи само за възрастните, както се смяташе до сега. Учени от Лондонския университет Сейнт Джордж са анализирали данните за 4500 деца на възраст между 9 и 10 години, които са били част от медицинско проучване през 2007 година.

Още тогава децата са били попитани колко време на ден прекарват пред телевизора или играейки игри. Анализите показали, че тези, които прекарват повече от три часа на ден пред екраните, имат 11% по-висока инсулинова резистентност от тези, които зяпат ярката светлина на телевизора по-малко от час на ден. Проучването бе публикувано в журнала Archives of Disease in Childhood.

Инсулиновата резистентност се изразява в това, че мускулите, мастната тъкан и черния дроб не реагират правилно към инсулина — хормонът, контролиращ кръвната захар. Точно въпросната инсулинова резинтентност е основен фактор за диабет тип 2.

Предишни проучвания показват също така, че по-дългото стоене пред екраните е свързано с по-висок Индекс на телесната маса (Body Mass Index) при деца между 9 и 16 години, което пък е свързано със затлъстяване.

Въпреки че изследването показва само асоциация между диабетът и прекараното време пред екраните, това не е пряка причинно-следствена връзка. И все пак, „прекомерното време, прекарано пред екраните, е вредно за здравето на хората“, споделя Марк Тремблей от Детската болница в Източно Онтарио, който не е част от текущото проучване. „Намаляването на времето, което децата прекарват пред екраните, може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2“, казва водещият автор Клеър Найтингейл за The Verge.

Важно е все пак да знаем, че основните данни за изследването са събрани между 2004 и 2007 година, когато смартфоните и таблетите не само не са били популярни сред децата, ами дори все още не са се появили на пазара. Така че е напълно възможно резултатите да са занижени спрямо текущите тенденции.