Неотдавна Sony представиха Xperia XA2 – завладяващ смартфон от супер среден клас. Моделът идва с операционна система Android 8.0 Oreo и една от отличителните му характеристики е наличието на на първокласна 23-мегапикселова камера. Получихме възможност да го тестваме и да ви го представим, което ще направим в следващите редове.

Камерата

прави наистина добри снимки, показвайки дори и най-малките детайли и отличавайки се с ясни цветове, дори при условия на слаба светлина и улавянето на движещи се обекти, благодарение на сензора Exmor RS for mobile. 23-мегапикселовата основна камера разполага още с LED Flash, HDR и панорамна опция. Освен това тя има и 4K видеозапис, както и възможност за снимане на видеа с бавен каданс при 120 кадъра в секунда. Към всичко това прибавете завидна бързина при стартиране и заснемане, автоматичен фокус и петкратно Clear Zoom мащабиране и ще добиете основна представа за възможностите на камерата.

Телефонът разполага и с 8-мегапикселова предна камера. Много подходяща за правене на селфи, тя притежава 120° свръхширокоъгълен обектив, който позволява безпроблемното улавяне на повече хора на снимката.

Дизайн

Телефонът се отличава със стилен дизайн и компактни размери и може лесно да се побере в дамска чанта или джоб. Размерите му са 142 x 70 x 9.7 мм., а тежестта – едва 171 грама. Заоблената форма и гладка повърхност го правят особено удобен за хващане и за работа, включително и с една ръка. Компанията го рекламира като телефон, при който границите между 5.2-инчовия дисплей и околния свят почти липсва и можем да кажем от първа ръка, че това наистина е така. Предлага се в четири цвята – сребристо, черно, синьо и розово, които са съобразени с последните модни тенденции.

Дисплей

Телефонът е оборудван с 5,2-инчов Full HD 1080p дисплей с технология за подобряване на изображенията. Екранът е защитен от Corning Gorilla Glass 4, което го предпазва от удари и надраскване.

Звук със студийно качество

Sony определено имат откъде да почерпят експертиза при прилагането на технологии за снимане и звука, позовавайки се на своите дългогодишни традиции и опит в областта на камерите и озвучаването. Дигиталните камери и преносимите плейъри на практика са наложени на пазара именно от японския гигант още преди десетилетия.

Ето защо не е изненада, че Xperia XA2 поддържа формата Hi-Res Audio, който позволява възпроизвеждане на звук, близък до студийното качество. Аудио изживяването е допълнено от вградените технологии Smart Amplifier (подобрява яснотата и силата на музиката), ClearAudio+ (осигурява обогатено аудио изживяване с едно докосване) и Clear BASS (за по-въздействащи басови тонове без изкривяване).

Смартфон за игри и забавления

Освен да се радвате на любимата си музика със студийното качество този смартфон ви дава възможност да сърфирате в интернет и да играете игри с първокласна производителност, благодарение на мобилната платформа Qualcomm Snapdragon 630. Тя предоставя оптимизирана и лека работа, независимо дали гледате филми, четете новини в глобалната мрежа или сте решили да посветите времето си на забавление и гейминг.

Батерия

Xperia XA2 от Sony разполага с батерия с капацитет 3300 mAh, която безпроблемно издържа на натоварването, което всички тези екстри на устройството предполага. Телефонът разполага с вградените технологии Smart Stamina, Qnovo Adaptive Charging и Battery Care, които следят и оптимизират работата на батерията, удължавайки нейният живот.

Комуникационни възможности

на Xperia XA2 също са впечатляващи. Смартфонът поддържа мобилния комуникационен стандарт от четвърто поколение LTE (Long Term Evolution), както и GSM и HSPA. Безжичните протоколи Bluetooth версия 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, както и възможност за създаване на Wi-Fi hotspot допълват възможностите на устройството. Освен това телефонът разполага с модул за позициониране, който поддържа глобалните сателитни системи GPS и GLONASS. Сред опциите на модела са още поддръжка на стандарта за безжична комуникация на много близко разстояние NFC (Near Field Communication), FM radio и USB 2.0 порт.