Toshiba Satellite L50 Review Cover

Отдавна не бях правил ревю на лаптоп и реших, че вече е време да споделя малко впечатления от един от последните продукти на Toshiba, които тествах наскоро. Става дума за едно от предложенията им в среден клас, а именно Satellite L50-C-15C.

Ноутбукът на японците е сравнително евтин и за сумата от около 1400 лв. ще получите един приличен хардуер, който включва i7-5500U процесор и NVIDIA GeForce 930M видеокарта, което не е никак зле. В комбинация с това, има 8GB RAM и 15.6-инчов IPS Full HD дисплей. Разбира се, това е конфигурацията при най-скъпия модел, но ако цената ви идва малко висока, може да се ориентирате и към по-евтините версии.

Satellite L50-C-15C със сигурност не е подходящ за хардкор потребителите, които търсят уникалното гейминг преживяване, макар че с този хардуер голяма част от игрите ще вървят нормално при средни настройки. [rquote]Това не е геймърска машина, но голяма част от игрите ще ви вървят нормално[/rquote]Предложението на японците е най-вече насочено към обикновения потребител, който търси машина, с която да си свърши малко работа от вкъщи, да се позабавлява с някой филм или да убие няколко часа в ровене във Facebook. Честно казано с такава нагласа тръгнах и аз навремето, когато си купувах първия лаптоп и мисля, че направих правилен избор, имайки предвид за какво ми трябваше.

Каквото и да си говорим обаче, визията е това, което първо хваща окото на хората и в крайна сметка всеки от нас иска нещо красиво, след като ще дава една камара пари за него. Satellite L50-C-15C основно е изработен от пластмаса, която е полирана и според мен това е добро решение. Изхождайки от факта, че моята машина е изцяло метална и грее супер много, изборът на пластмасов модел сега ми се вижда по-добър. Преди да си помислите, че пластмасата е евтина, ще ви кажа, че в този случай не е така. Сглобката на ноутбука от Toshiba е доста солидна и се усеща, че е отделено внимание на всеки детайл, за да може накрая да имаме една качествена визия.

За един фотограф или филммейкър качеството на картината е нещо изключително важно, защото чрез нея най-точно може да се предаде усещането на една снимка или видео. Обикновено в това отношение аз съм доста капризен и много трудно мога да намеря монитор или дисплей, който да не струва цяло състояние и да предлага прилично качество на изображението. За Satellite L50-C-15C мога да кажа, че по отношение на картината дава едни прилични цветове и добри ъгли на видимост. Една идея по-топли са и бялото определено жълтее. Като цяло самата картина леко жълтее, което на моменти може да ви заблуди, ако решите да оправите цветовете на снимките от морето. В контролния панел имате меню за настройка на картината и ако отделите малко време и имате друг монитор за ориентир, може да придадете малко повече точност на цветовете[lquote]Лаптопът е красив и доста удобен, а за цената си е доста добро предложение[/lquote], но не очаквайте чудеса. Иначе картината е детайлна и повечето неща, които може да правите на подобна машина, няма да ви подразнят.

Като удобство при работа Satellite L50-C-15C е сред топ предложенията в класа си. Особено, когато става дума за клавиатура и тракпад. Не знам защо, но докато пишех на него, имах усещано, че работя на някакъв далечен братовчед на MacBook. Бутоните са доста удобни и с големина, която ще ви позволи да работите бързо и точно, а именно начинът, по който потъва всеки бутон, ме накара да направя някаква асоциация с продуктите на Apple. Неприятното в ползването на този ноутбук е решетката за отделяне на топлия въздух. Явно за Toshiba поставянето й от дясната страна е тенденция, защото и при моя лаптоп е с такова разположение. Следователно, от личен опит мога да кажа, че зимата ще ви е много хубаво, но лятото малко ще ви се поизпоти ръката.

Що се отнася до производителност, лично аз съм доволен и не мога да кажа, че за времето, в което беше при мен, имах някакви оплаквания. За ценовия си клас предлага доста приличен хардуер, който ще ви служи вярно доста време. В общи линии при браузване в режим „Luba6ky“, или казано по друг начин: поне два браузъра с по 10 таба на всеки, хардуерът не среща затруднения. Дори успях да монтирам и някое-друго по-леко видео, но когато проектите станат по-тежки, или решите да видите какво може Adobe After Effects, нуждата от по-мощна машина ще стане осезаема. За всичко друго Satellite L50-C-15C се справя повече от добре и бих ви го препоръчал.

Toshiba Satellite L50 Picture

Ако трябва да обобщя тямата за Toshiba Satellite L50-C-15C, бих казал че в този клас той определено е в челната тройка и ако търсите нещо сравнително бюджетно, но качествено, със сигурност му хвърлете едно око на щанда. Ноутбукът идва с чудесен дизайн и доста добра хардуерна конфигурация. Почти всички дейности, който върши един средно статистически потребител, ще са песен на тази машина, а за малко по-претенциозните това се явява едно компромисно решение, ако нямат финансите да си позволят по-скъп продукт.