Ако трябва да съм честен, след толкова много лаптопи, нетбуци и ултрабуци, които съм тествал, вече гледам на тях по доста по-различен начин и трудно се впечатлявам. Различни модели се бълват на пазара всеки ден от различни производители и имаме прекалено голям избор. Сред толкова много възможни варианти, винаги ни остава едно чувство дали сме избрали правилния продукт и дали си е струвала покупката. В такива моменти лично аз си казвам, че винаги ще излезе нещо по-добро на пазара и взимам това, което текущо ще ми върши работа и ще съм доволен от ползването.

Случайно, ако някои от вас са чели предишни мои статии, аз доста симпатизирам на моделите на Toshiba, особено на тези от средния и висок клас. Такъв ще ви представя и днес, но отново няма да влизам в много технически подробности, защото за мен това няма чак такова значение – или си заслужава, или не.. нали така? Сега отново ще ви представя модел на Toshiba, който ми е направил най-голямо впечатление от всички ползвани до момента. Става дума за Toshiba Kira и да, той прилича малко на MacВook, защото японците го направиха специално, за да се конкурират с Apple.

Дизайн и външен вид

 

Започвам директно с дизайна. Ако трябва да го опиша с една дума, то бих казал елегантен. Не намирам нищо излишно, нищо което да дразни окото. Семпъл и изчистен. Както виждате, изцяло е наблегнато на сребърния цвят и единствено клавиатурата е черна и изпъква доста красиво, когато гледате фронтално към Kira. Единствената забележка, която може би имам към дизайна, е мястото на логото на капака. Някак си много силно ми се искаше да е центрирано точно по средата, а ако светеше щеше просто да е уникално. Може би там беше мястото да сложат надписа „Kira“, която щеше много повече да привлича вниманието, така че това със сигурност е една от големите грешки в този продукт.  Освен че е елегантен, той е и изключително компактен и бих казал един от най-тънките лаптопи на пазара. Това, както знаете, го прави и доста мобилен и лесен за пренасяне.

По отношение на изработката финално мога да кажа, че забележките наистина са минимални. Тук може би е моментът да спомена, че Kira всъщност не е направена от метал, а от доста добре обработен поликарбонат, който почти на 100% ще ви заблуди. Друго нещо, което ще забележите като разлика с MacВook, е фактът, че се отваря малко по трудно, но пък тук имаме тъч скрийн и ако капакът се мести лесно и се клати, няма да е много удобно да си плъзгате пръста по екрана.

[cquote]Визията е добра, но MacВook все пак е по-тънък, лек и красив[/cquote]

Споменах, че клавиатурата е изцяло черна и изчистена. Въпреки че размерите и не са като на стандартната, писането на нея ми беше удобно и не бих казал, че съм имал някакво затруднение. Хубавото е, че има и подсветка, за да можете да си чатите и в късните часове. Като усещане не мога да кажа, че е близко до това на MacВook, но има осезаема разлика от клавиатурите при по-обикновените модели на компанията или пък при някой конкурент.

Дисплей

 

Ще премина към дисплея, тъй като ми направи много голямо впечатление. Той е 13.3 инча, произведен по IGZO-технология, и най-хубавото е, че е с тъч скрийн. Може би това е най-удобното нещо в този модел, особено когато се ровите в интернет и имате единствено mouse pad-а. Определено ми спести доста от звучното „тц“, което съм имал при работа с други модели в опитите да чета някой дълъг документ или статия. Другият плюс при този дисплей е резолюцията му, която е 2560 x 1440. Винаги съм казвал, че на такъв размер екран не е нужна тази резолюция, защото трудно се прави разлика. Все пак, моделът се предлага и в разновидност с Full HD дисплей, която е и значително по-евтина.

Ако оставим това настрана, цветовете на дисплея са точни и наситени, което го прави подходящ и за бърза обработка на снимки, ако сте по средата на нищото и трябва спешно да направите някое колажче или снимчица. Аз имах такава ситуация и определено се справи чудесно, така че бих го препоръчал и за фото обработка, разбира се, ако инчовете ще са ви достатъчни. За съжаление дисплеят не е мат и когато го ползвате на слънчево място, контрастът се губи, отраженията стават много големи и на моменти ми беше трудно да работя, но пък ако намерите по-сенчесто място, всичко е добре.

Toshiba-Kira-Picture-1

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS