Хардуер

Със Sony Xperia XA идва осемядрен поцесор Mediatek MT6755 Helio P10 — четири ядра Cortex-A53 по 2 GHz, както и четири по 1 GHz (отново Cortex-A53). Графичната карта е Mali-T860MP2. Може тя да не е последно поколение, но при положение че дисплеят е с резолюция 720p, това не му пречи. Говорейки за дисплея, той е с гъстота на пикселите 294 ppi, което при 5 инча не представлява проблем. Цветовете са добри и гледането на видеото с Xperia XA е приятно.

sony-xperia-xa-picture-3Тъжно е, че процесорът не е някой от средните класове Snapdragon от Qualcomm, но пък и Helio P10 тук се справя сравнително добре. RAM паметта, макар и да звучи малко (2 GB), всъщност ми беше напълно достатъчна.

sony-xperia-xa-picture-4Другояче стои въпросът с вградената памет. Тя е само 16 GB, въпреки че има възможност за разширение до 256 GB с microSD карта. От тези 16 GB имате достъп само до 8 GB. При 16-гигабайтовите Nexus смартфони имате около 10, но имайте предвид, че при Xperia XA има инсталирани много допълнителни приложения от Sony и точно в това е главният проблем. Само карта памет ще ви спаси тук, защото няма вариант да си закупите телефона с повече от 16 GB вградена памет…

Важно е обаче да обърнем повече внимание на батерията. Тук тя е с капацитет от 2300 mAh, което е нещо средно — има флагмани с по-малък такъв, а дори и телефони от среден клас с много повече (като Xiaomi Redmi 3 със своите 3020 mAh).

Xperia XA поддържа PumpExpress технологията за бързо зареждане, но за да можете да я използвате, зарядното трябва да я поддържа. В случая това има значение, тъй като Sony продават смартфона в различни комплекти спрямо региона и дори мобилния оператор. Можете да получите UCH12 зарядно (с което японците обещават 5 часа живот с до 10 минути зареждане), или пък обикновено 1.5A такова, с което зареждането до 100% отнема доста повече време.

От гледна точка на живот на батерията, тук говорим за едно доста добро представяне. Sony обещават до два дни работа с телефона, и бих казал, че това е постижимо, ако не сте сериозен геймър или нещо подобно. Ако използвате браузъра, няма да имате проблем. Ако обаче играете игри или гледате доста клипове през деня, батерията ще бъде изхарчена малко по-бързо.

За сравнение ще дам стандартния ни метод за тестване на батерията — от 100% пускаме видео в YouTube на максимален звук, през мобилни данни и full screen. След един час, разходът на батерията беше 20%.

2 Коментари

  1. Благодаря за подробното и интересно ревю, Венци!
    Дали Sony ще задържат позицията си с модели като този?

  2. Венци, и аз благодаря за ревюто (или за фотосесията…)! Останах вpечатлен…макар че не знам какво си писал въобще Мен, трудно ми беше да се концентрирам!
    😀

Comments are closed.