Остров Тасос – едно райско кътче и 5-те топ места, които задължително трябва да бъдат в “To DO” листа

Отдавна не сме ви показвали някой нов смартфон от Sony. И макар че Xperia X серията бе представена и излезе на пазара през юни, лятото е към края си и сега е точният момент да ги разгледаме. Да си представим следната ситуация — скоро започва новата учебна година и вие (или ваш близък) имате нужда от нов смартфон. Нямате възможност да отделите пари за някой флагман, така че ви е интересно какво предлагат големите марки, но в средния клас. Е, точно за това днес ще обърнем малко по-голямо внимание на един от последните телефони от Sony — Xperia XA. Това е един от общо три модела в X серията – заедно с него там са още Xperia X и Xperia X Performance.

Дизайн и външен вид

Xperia XA е интересен смартфон. Един от любопитните факти относно външния му вид е, че това е най-тесният 5-инчов смартфон, който можете да намерите на пазара. Затова спомага практическата липса на странични безели — екранът леко се закривява в краищата и по този начин елегантно се слива с панела на самия телефон. Тук веднага си зададох въпроса дали това ще пречи по време на писане. Отговорът е не. Тъй като Xperia XA е доста тесен, то пръстите ви не опират в екрана, докато го държите с две ръце (за разлика от Galaxy S7 Edge, където аз лично изпитвах затруднения). Още повече – задният панел на Sony Xperia XA също е леко закривен в краищата, така че това помага за по-удобно държане с една ръка.

sony-xperia-xa-pictureДизайнът предлага още метални странични панели и гръб от поликарбонат. Това, в комбинация с не големия размер на телефона, го правят доста лек — само някакви си 137,4 грама. Когато го държите, те не се усещат и петте инча прилягат удобно за лесно използване само с една ръка. Копчетата вдясно са удобно разположени, а имате и самостоятелен бутон за камерата.

sony-xperia-xa-picture-6Може би разбираемо, power бутонът не притежава скенер за пръстови отпечатъци. От Sony обясняват тази липса с дебелината на смартфона — той е само 7,9 мм. Ако бяха включили и скенер за отпечатъци, това щеше да направи Xperia XA по-дебел, а може би и по-широк, за да има място за това встрани от екрана.

sony-xperia-xa-picture-1Задният панел е изчистен — в горната лява част имате камерата и светкавицата ѝ, като първата не стърчи от корпуса. Това я прави елегантна, а също така и трудна за надраскване (което е голям плюс при днешния пазар). Аудио жакът се намира отгоре на Xperia XA, а единственият говорител — вдясно от micro USB порта в долната част. Освен това получавате и два микрофона, което си е задължително в днешно време.

Sony Xperia XA е тънък е, но освен това е и изключително тесен. С малко по-различните размери се свиква, а цветът вече е въпрос на избор — имате черен, бял, лайм и розово. Последният не е точно мой тип, но какво да се прави…

2 Коментари

  1. Благодаря за подробното и интересно ревю, Венци!
    Дали Sony ще задържат позицията си с модели като този?

  2. Венци, и аз благодаря за ревюто (или за фотосесията…)! Останах вpечатлен…макар че не знам какво си писал въобще Мен, трудно ми беше да се концентрирам!
    😀

Comments are closed.