motorola razr 5G foldable phone

Сред огромния брой нови смартфони, представени от Motorola през последните месеци, изпъква razr 5G. Това е една много оригинална концепция, която включва сгъваем дисплей, като същевременно стъпва на най-добрите традиции на марката при моделите с V – образен корпус. Резултатът е един нов подход към огъващите се дисплеи, който в голяма степен променя начина, по който използваме тази технология.

Телефонът разполага и с редица други предимства, сред които чипсет Qualcomm SM7250 Snapdragon 765G, 48 мегапикселова основна камера, поддръжка на клетъчни мрежи от пето поколение, както и втори по-малък екран, който е оптимизиран за лесна работа с най-важните приложения. Той на практика е 5G версия на Motorola razr, като добавя към него редица подобрения и изчиства някои проблеми, забелязани в предишния модел. Получихме възможност да тестваме една бройка от устройството и ето какви са нашите изводи.

Дизайн

Смартфонът има много оригинален външен вид, който стъпва на традиционния дизайн на V – образни мобилни телефони от Motorola, но го надгражда, постигайки доста уникална визия. В затворено положение той приляга много добре в китката, което прави удобно използването на приложенията през малкия дисплей. Заострената долна страна на корпуса и елегантният преден дисплей създават усещането за премиум клас устройство.

Всъщност голяма част от по-важните функции могат да се използват без изобщо той да бъде отварян. Когато все пак решите да направите това, получавате един пълноценен смартфон, чиито вътрешен разгъващ се екран е сравним по размери с тези на останалите смартфони от висок клас. В разгънато състояние моделът е с размери 169.2 x 72.6 x 7.9 мм., а в сгънато – 91.7 x 72.6 x 16 мм. Тежестта му е 192 грама.

Мобилни стандарти

Motorola razr 5G поддържа множество клетъчни стандарти от второ, трето, четвърто и пето поколение. Сред тях са GSM, CDMA, HSPA, EVDO, както и LTE. Разбира се, както показва и името, акцентът е върху петата генерация мобилни мрежи, което прави модела напъло готов за инфраструктурата на бъдещето. Не сме имали възможност да тестваме специално възможностите му през 5G мрежа, но можем да кажем, че скоростта на връзката във всеки един момент беше много добра – както в рамките на София, така и извън града.

Останалите комуникационни функции включват WLAN модул за двудиапазонна безжична комуникация (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac), с опция за създаване на точка за достъп, поддръжка на стандарта Bluetooth 5.1, разбира се – позициониране през сателитните мрежи GPS, GLONASS и GALILEO, стандарта за пренос на данни на близко разстояние NFC (Near Field Communications), както и USB Type-C 3.1.

Външен екран

Това е много приятен акцент в концепцията на този смартфон. Външният екран е G-OLED тъчскрийн, а размерите му са 600 x 800 пиксела ( 2.7 инчов диагонал). Той дава много лесен достъп до електронната поща, sms-ите, Google карти и други удобни приложения – буквално с едно докосване. На практика този дисплей е създаден да спестява времето на потребителя и е изключително удобен за активно работещи хора. През него се управлява също и външната камера за селфита. Всъщност някои функции са достъпни и без докосване, защото екранът се стартира и с помощта на жестове.

Сгъваемият вътрешен дисплей

Ако с външния могат да се достъпват бързо редица важни функции, спестявайки време, то след разгъването на вътрешния, телефонът постига пълния си капацитет. Той е P-OLED с диагонал на екрана 6.2 инча, съотношение дисплей към тяло 70.7% и резолюция 876 x 2142 пиксела.

Сгъваемите дисплеи, разбира се, са една от най-интересните иновации при смартфоните напоследък, на която производителите в бранша разчитат много за възстановяване на ръста в продажбите им.

През последните години този тип устройства малко или много се развиваха еднотипно и на световните премиери виждахме предимно увеличаване на тяхната процесорна мощ, капацитет на камерата и други параметри, но малко концептуални новости. В добавка увеличаващата се цена на моделите от висок клас направи покупката на нов смартфон по-рядко събитие и потребителите все по-често предпочитат да използват по-дълго досегашното си устройство, преди да го заменят с ново. Всичко това доведе до спад в продажбите, който беше усилен и от насищането на пазара.

Производителите на крайни устройства бяха принудени да иновират усилено, търсейки новости, които да променят тренда. И сгъваемите дисплеи, заедно с 5G покритието са сред тези нови технологии, на които се възлагат големи надежди.

За разлика от други компании, Motorola заложи на своите традиции, напомняйки, че тя всъщност е пионер при моделите със сгъваем корпус, сред които са легендарни устройства като Motorola V70, Motorola C200, Motorola I730 и Motorola razr. Използвайки този V- образен дизайн и добавяйки сгъваем дисплей, марката всъщност успя да създаде една уникална концепция в дизайна на мобилен телефон. Той не е прекалено голям, така че да се чудим къде да го поберем, много е удобен за носене и същевременно – има всички предимства на смартфон с голям дисплей.

Камери

Основната камера на модела е 48 MP, широкоъгълна, с поддръжка на технологиите PDAF (Phase-Detection Autofocus) и OIS (оптична стабилизация на картината). Тя поддържа 4K видео (30fps), авто HDR и панорамно заснемане.

Външната камера за селфита е с капацитет 20 мегапиксела, също е широкоъгълна, с поддръжка на авто HDR и може да заснема 1080p@30/60fps видео.

Хардуерни характеристики

Моделът е с новия чипсет Qualcomm Snapdragon 765G, базиран на 7 нанометрова технология, има осем ядрен процесор и Adreno 620 графичен процесор. Оперативната памет е 8GB, а вградената – 256GB. Батерията му е с капацитет 2800 милиамперчаса, което както установихме, е напълно достатъчно за два дена активно използване на смартфона. Сензорите, с които разполага, са акселерометър, жироскоп, компас, барометър, сензор за разстояние, както и такъв за разпознаване на пръстов отпечатък. Motorola razr 5G работи с операционна система Android 10.

В заключение можем да кажем, че смартфонът е наистина оригинална концепция за използване на сгъваемите екрани с добавен много удобен малък външен дисплей. Цената на модела, разбира се, не е ниска, но онези потребители, които търсят устройство от най-висок клас и могат да „изстискат“ максимума от неговите възможности, вероятно ще открият, че си струва парите. В добавка концепцията за лесен достъп до много от функциите в затворено положение може да спести ценно време в забързаното ежедневие.