Logitech-Z600-6

С навлизането на лаптопите, смартфоните и таблетите, тонколоните за компютри отдавна изгубиха чара, с който се прославяха сред технологичните маниаци. Ако някога бяха задължителен аксесоар за всеки любител на музиката и добрия звук, днес сякаш бледнеят пред слушалките от висок клас и вградените говорители в преносимите компютри на производители като Dolby и Bang & Olufsen.

Но новите Bluetooth тонколони от Logitech, наречени Z600, възнамеряват отново да възпламенят старата любов към музикалните аксесоари, която избледня у всички нас с течение на годините. Основната идея зад тях е това, че технологичното ни ежедневие отдавна не е ограничено до ползването на едно единствено устройство. Събуждаме се със смартфона си, през деня разчитаме на служебния лаптоп, а вечер гледаме любимите си предавания онлайн, излегнати на дивана с таблет на поставка.

Logitech Z600 са стерео тонколони, създадени за днешния дигитален човек. Те се свързват с до три устройства едновременно, за да направят смяната между Spotify на телефона ви и YouTube на лаптопа по-лесна от всякога (трябва само да паузирате едното и да пуснете другото), без да се налага да правите компромиси със звука.

Дизайн

Въпреки че това са първите Bluetooth тонколони на Logitech, компанията смело ги описва като „създадени да приличат на обект на изкуството с форми, материали, акценти и цветове, които се съчетават с модерното обкръжение и които допълват излъчването на ултратънките лаптопи.“ До голяма степен сладникавото описание отговаря на реалността — Z600 имат семпъл и елегантен дизайн и приличат повече на извити вази, отколкото обикновени десктоп говорители. Те са достатъчно ненатрапчиви, за да паснат добре както на Macbook, така и на последен модел ултрабук с Windows.

Вариантът, който получихме за ревю, идва в хипстърска комбинация от сиво, светлозелено и наситено лилаво, но за любителите на минимализма Logitech Z600 се предлагат също така в бяло и сиво. По някаква причина дизайнерите на компанията са пропуснали вариант в черно.

По височината на тонколоните минава пластмасова лента в лилаво или бяло, която съдържа бутоните за включване и Bluetooth върху десния говорител. Има и скрито капаче за 3.5mm входящ жак за тогава, когато искате да свържете телефона или таблета си, без да изтощавате батерията с Bluetooth свързаност. Силата на звука регулирате от плоския чувствителен на докосване връх на дясната колона.

Звук

Пуснах няколко от любимите си песни през LG G2, безжично свързан с колоните. Logitech Z600 изкарва впечатляващ, но не и перфектен, звук. Басовете на песента Over от Gus Gus бяха добре наситени и това се отрази и в заинтригуваните погледи на колегите от редакцията. Високите нотки на басовете се срещаха с ниските с добра вибрация — но усещането далеч не може да се доближи до това, което бихте изпитали с по-висок клас 2.1 система със суббуфер.

Тонколоните се справят наистина добре с ниските и средните честоти в алтърнатив рок песните на Stereophonics, където бас китарата се сблъсква с дрезгавите вокали. Последваха няколко песни на Daft Punk, от които Lose Yourself to Dance излезе като най-подходяща, за да опише минусите на Logitech Z600. Тези тонколони смекчават както най-ниските, така и най-високите тонове, за да създадат леко чувство на обработеност в звука.

Макар и със своите минуси, звукът на Logitech Z600 ме оставиха усмихнат. Когато взема предвид, че това не е премиум система за няколко стотака (цената върви около 150 долара), получих тонколони със завършено и ясно озвучение, които работят безпроблемно със всяко устройство в чантата или джоба ми.

Заключение

За кого са Logitech Z600? Все пак „модерният дигитален човек“ не е достатъчно подробно описание, за да помогне при покупка. Това е чифт стерео тонколони, който ще ви свърши страхотна работа, ако търсите хубав звук и преносимост. Комбинацията от цена, дизайн, производителност и свързаност е достатъчно добра, за да позиционира тези стилни обекти на технологичния дизайн както вкъщи, така и в офиса. Практично решение за спални, малки стаи и студийни апартаменти, където няма особено голяма нужда от мощно озвучение.