През последните години умните (смарт) часовници се налагат като все по-бързо развиващ се сегмент, който улеснява достъпа до редица приложения с едно повдигане на китката и добавя нови възможности към дигиталните екосистеми. А съвсем наскоро полската марка HAMMER представи нов смарт часовник, който сякаш е нацелил най-правилната формула за развитие на този тип устройства.

HAMMER Watch е първият часовник от портфолиото на компанията, позната предимно със своите смартфони. Нейните продукти се отличават с издръжливост и устойчивост, което ги прави предпочитани от потребители, работещи в по-агресивна среда, както и от всеки, който спортува активно и желае да разполага с достъп до смарт функционалности в движение.

Часовникът HAMMER е част от тази цялостна визия на полския бранд и е получил характерния за нея дизайн, както и характеристики. Проектиран в Полша от международен екип от специалисти, той се отличава с издръжливост и множество функции, оптимизирани за спорт. А добрата новина е, че от скоро е достъпен за продажба и в България, при това – на изключително достъпна цена.

В редакцията също получихме възможност да тестваме един такъв часовник и да се запознаем от първа ръка с неговите възможности.

Първи впечатления

Самият часовник, както и интерфейсът му, са в характерните за HAMMER черен и оранжев цвят. Моделът се предлага в стилна кутия в същите цветове, която включва още втора каишка в оранжев цвят, докато основната е в черен.

Първото, което прави впечатление още при изваждането на часовника то кутията, е колко е лек и удобен за носене. Тежи едва 45 грама, което е доста по-малко в сравнение с редица други смарт часовници от същия клас. Нещо, което е странно за устройство, характеризиращо се с подобрена издръжливост и подсилен метален панел. Закопчава се лесно и почти не се усеща на ръката при носене. Същевременно е синхронизиран с движенията на китката и се включва с леко завъртане на ръката.

 

Сензорен екран и приложения

Моделът има 1,3-инчов изцяло чувствителен на докосване екран, с резолюция 240 на 240 пиксела. Благодарение на големия контраст на циферблата, прочитането на данните от цветния 1,3-инчов дисплей е възможно и при пряка слънчева светлина. Както се убедихме сами, това е много удобно.

На началния екран можете да видите часа, датата и процента на зареждане на батерията. Освен това той разполага и с дигитален циферблат от традиционен тип – със стрелки, които обаче в зависимост от разположението си, понякога пречат да се види останалата информация. Можете да виждате също времето, броя на направените през деня крачки, както и сърдечният ритъм. Разбира се, тези функции могат да се настройват според предпочитанията на потребителя.

Подобно на другите смарт часовници, HAMMER Watch може да сменя лесно екраните с леко плъзгане с пръст. По този начин можете да видите режима за проследяване на крачките, за качеството на съня, за кръвното налягане, както и екран с приложенията за различни физически активности и спортове. В него можете да изберете измежду ходене, бягане, каране на колело, плуване, бадминтон, футбол, баскетбол и дори катерене.

Интерфейсът е локализиран и всичко е удобно преведено на български. Моделът поддържа също получаване на съобщения за входящи обаждания и SMS-и.

 

Батерия

Батерията на часовника с капацитет 440 mAh и както се убедихме сами осигурява десет дни работа на часовника с едно зареждане при нормално използване. От компанията посочват, че може да издържи до 10 часа в режим на тренировка (с активиран GPS и функция за измерване на пулса), но не сме имали възможност да изпробваме дали това е така. Наш журналист обаче носи устройството на четиридневен туристически поход в Източните Родопи и за този период батерията се изхаби на малко повече от 50 процента.

Комуникции

HAMMER Watch използва за връзка с мобилен телефон стандарта Bluetooth 4.0. Той, разбира се, разполага и с GPS модул за позициониране, който е особено полезен за спортните активности.

Фокус върху здравината

Типично за бранда HAMMER, часовникът е с оптимизирана издръжливост. Той разполага с подсилен корпус и метална рамка, монтирана около него. В добавка наличните гумени амортисьори осигуряват допълнителна защита. Моделът има сертификат IP68 за водоустойчивост и прахоустойчивост, което включва потапяне във вода до 1,5 м. в продължение на 30 минути. В редакцията обаче не сме тествали тези характеристики и ще се доверим на източниците от компанията – производител. Екранът е защитен допълнително.

Всичко това прави устройството особено подходящо за потребители, които имат динамичен начин на живот, спортуват активно или характерът на извършваната работа предполага по-голяма здравина. Друго предимство е възможността за по-активно ходене сред природата при дъжд или други атмосферни условия.

В комбинация наличните GPS, сензор за измерване на пулса, както и оксиметър позволяват мониторинг на всяко физическо натоварване. Това улеснява проследяването на здравословното състояние по време на любимите ни активности.

Часовникът разполага с приложение HAMMER Watch за мобилните платформи Android и iOS.

Часовникът може да бъде намерен тук.

Сподели
Предишна страницаMW5G – нова меш система от Tenda
Следваща страницаBoston Dynamics представя Stretch
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.