Потребителите винаги се стремят да закупят оптималното устройство. Това, което ще им бъде от полза в почти всички ситуации, в които ще попаднат. Изборът на такова устройство винаги е труден, защото знаете, че изникват прекалено много въпроси, отговорите са малко. Наскоро ми попадна модел на Dell, който бих категоризирал като добре балансирано устройство, можещо да покрие голям процент от нуждите на доста потребители. Модел, който ми допадна с предимствата си и може би бих препоръчал на някой, който гони златната среда между цена и качество.

Както сте видели от заглавието, това е Inspiron 5548, който всъщност има много разновидности, но този при мен беше най-скъпият. Като ценови клас бих го поставил в средния, защото има и по-скъпи, но може да си мине и направо във високия, имайки предвид че е около 2000 лева. Точно това, че е от този клас и предлага толкова много възможности, ми грабна окото и реших да ви споделя малко впечатления. Но нека не навлизам в излишни писания, а да видим какво може тази машина.

Дизайн и външен вид

 

Първото, което забелязвате е дизайна му. Аз лично предпочитам изцяло изчистения, без излишни елементи, които да натоварват окото. Това, разбира се, е и първото нещо, което ми направи впечатление в Inspiron 5548. За мен този модел има вид точно на един класически лаптоп. Много ми харесва съчетанието между черния и сребристия цвят и това му придава елегантност и завършеност. Това че краищата му са заоблени допълнително засилват това усещане. Не бих казал, че размерите му са супер компактни, но това си е голяма машина с голям дисплей. Може би има неща, които могат да се спестят, но като цяло не е толкова голяма болка.

Когато пък отворите Inspiron 5548, пред очите ви изскача една много добре подредена клавиатура, на която честно казано ми е изключително удобно да пиша. Това, което ми харесва в нея е, че е тъмна и има подсветка. Хубавото е, че заради размерите на лаптопа (15.6 инча) от Dell са добавили и Num pad, който дори и да не ползвате често, е добре да го има, а и това поне малко компенсира по-големия размер. Ако някой се интересува, разстоянието между бутоните е 4 мм, което е плюс за тези от вас, свикнали да пишат бързо. Аз лично съм свикнал да пиша така, като рядко да поглеждам към клавиатурата, и не забелязах да правя повече грешки от обикновено, но и това е след ден-два ползване. Обикновено клавиатурата е много специфичен елемент от компютъра, който ползваме и ако не може да свикнете лесно с писането, то това е голям проблем.

Така, ако трябва да тегля черта при дизайна, определено оставам с повече положителни чувства, отколкото с отрицателни. От Dell са вложили усилие лаптопът да хваща окото на щандовете в магазините. Не е метален, като повечето модели на Toshiba, но и те си имат минуси, особено в по-топлите летни дни. Да, до момента не съм казал много отрицателни неща, но ако сте чели и предишни мои статии, знаете че това е нещо, което избягвам да пиша много често. При избора на лаптоп се стремя да си изброя положителните страни, отрицателни винаги ще се намерят, което ще доведе до повече въпроси и до колебания в избора. А и положителното за някои хора е отрицателно за други, нали така?

Дисплей

 

Малко по-горе споменах, че Inspiron 5548 е с 15.6-инчов екран, което бих казал е един от най-разпространените варианти на лаптоп. Резолюцията му е 1920х1080, като дисплеят е с IPS LED матрица и touch screen. Цветовете са добри и наситени и дори и при ползване навън всичко се виждаше и не съм имал никакви проблеми. Не бих казал, че дисплеят е с най-точни цветове, но бихте могли да го използвате и за фото обработка, при по-непретенциозни снимки. Фактът, че имате touch screen е нещо много полезно. Аз от скоро се сблъсквам в работата си с такива машини и мога да кажа, че в началото мислех тази опция за напълно излишна. След време видях, че не е така и това е нещо, което придава още по-голямо удобство при ползване. Разбира се, мазането с пръсти по екрана е истинска мъка за човек, който прави снимки и видео и иска да вижда перфектна картина, така че една кърпичка трябва винаги да ви е под ръка.

Хардуер

 

Ще премина към основното, което предполагам ви интересува в момента, а именно хардуерът. Да видим дали според вас ще оправдае цената си. Inspiron 5548 определено не е с най-мощния хардуер на пазара, но смятам, че за дневни цели, а защо не и лек гейминг, ще бъде достатъчен. Моделът, който използвах аз, беше с процесор Intel i7-5500U с Turbo Boost до 3.0 Ghz и графична карта AMD Radeon R7 M270, която е 4GB DDR3. Както споменах и по-горе, този модел е подходящ както за нормална дневна употреба, така и за нещо повече. Разбира се, няма как да подкарате най-новата, но има голям списък от заглавия, с които не бихте имали проблеми, ако ви е удобена играта от лаптоп. Аз лично не съм тествал нито една игра, но тествах рендиране на видео и мога да кажа, че  Inspiron 5548 се справи задоволяващо. RAM паметта беше 16 GB 1600 MhZ DDR3L и смятам, че ще е достатъчна на повечето от вас. За съхранение имате пък 1TB място, което си е абсолютно достатъчно.

От друга страна обаче конкурентите в лицето на ASUS ROG G551JM или ASUS N551JK предлагат NVIDIA GeForce GTX 960M, 860M и 850M, което може би е по-добрият вариант от AMD. Нямат оперативната памет на модела на Dell, защото тях ще ги срещнете с 8-12-16GB и тук е моментът да вземете решение кое е по-важно. Като цена горе-долу се изравняват, визуално не са особено различни, макар ROG G551JM да е гейминг машина, но моментът с графиката е важен.

Малко информация и за портовете, с които ще разполагате. Има налични 3 USB, от които 2 са 3.0, HDMI порт, RJ-45, четец за карти и жак за слушалки. Пълните характеристики можете да видите в таблицата по-долу.

Друг много важен компонент при лаптопите е батерията. При Inspiron 5548 тя е 3-клетъчна и по информация на производителя трябва да ви издържи до 4 часа. Аз стигнах тези този период малко трудно и смея да твърдя, че ако не е много натоварен, може и вие да ги достигнете. Определено за мен това е достатъчно и смятам, че от Dell са се справили добре с оптимизацията на батерията, но както винаги – никой от нас не ползва тези машини, просто за да ги гледа, тaка че не разчитайте, че всеки ден ще имате тези 4 часа.

Заключение

 

След всичко казано дотук, смятам че този модел би задоволил по-голямата част от потребителите, които търсят лаптоп за всекидневна употреба и нещо отгоре. Аз използвах Inspiron 5548 около седмица и останах с положителни впечатления. Има красив дизайн, добър хардуер и като цяло е една добре оптимизирана машина. На пръв поглед може да изглежда обикновен модел, но определено бих казал, че е възможно да надмине някои от конкурентите в своя клас.

За съжаление тук няма да срещнете 4K резолюция или пък супер мощ, което вече е присъщо за модели с приблизително същите цени, но мисля, че това може да го преживеем. За момента центата от ~2000лв за този модел може да ви е малко висока, но Dell Inspiron 5548 има няколко разновидности, които варират от ~1000 до ~1500лв, така че не пропускайте да ги видите.

Характеристики Dell Inspiron 5548
Процесор Intel i7-5500U с Turbo Boost до 3.0 Ghz
Операционна система Microsoft Windows 8.1 (64-битова)
Системна памет RAM 16GB (2x 8192MB) – DDR3, 1600Mhz
Твърд диск 1TB HDD (5400 оборотa/минута)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920×1080 (Full HD), IPS, сензорен
Видеокарта AMD Radeon R7 M270 (4GB DDR3)
Интерфейси 2x USB 3.0
1x USB 2.0
вградена HD уеб камера
вграден микрофон
комбиниран аудио жак (слушалки/микрофон)
HDMI 1.4а
RJ-45
четец на памет карти (SD, SDHC, SD3.0, MS, MS Pro)
Security slot
подсветка на клавиатурата
без кирилизация на клавиатурата
Безжична комуникация Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
Тегло 2.38 кг
Батерия 3-клетъчна / до 4 часа смесена работа
Свързаност LAN 10/100 Мбит/сек
Гаранция 3 години
Цена ~ 1999 лв

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS