Растенията са нашите най-добри приятели и се борят срещу климатичните промени. Ново проучване показва, колко всъщност са важни те. От 2002 до 2014, растенията са „изсмукали“ толкова много въглероден диоксид, че даже са забавили производството на CO2 в атмосферата, въпреки че въглеродните емисии произведени от човечеството са се увеличили.

Резултатите, публикувани в Nature Communication тази седмица, ни отварят очите, за това колко важни са екосистемите за регулирането на въглеродния кръговрат и също така ни показват колко малко всъщност знаем за процесите свързани с изменението на климата. Тази информация може да помогне на учените и политиците да измислят решение на проблема с газовете причиняващи парниковия ефект.

Растенията са най-добрите ни приятели

„Това е голям проблем, защото не можем да направим ефективна стратегия за борбата с климатичните промени, ако използваме нещо, което не можем да предвидим“, споделя Тревор Киинън, един от авторите на проучването.

Вече знаем, че океанските и земните растения премахват около 45% от въглеродния диоксид, който хората произвеждат всяка година. А количеството преработен CO2 се е удвоило, че и утроило през последните 50 години. Реално, колкото повече въглероден диоксид има в атмосферата, толкова повече растенията го използват за техния растеж. Това обаче не означава, че спокойно можем да изхвърляме парникови газове свободно във въздуха.

Също така, повечето CO2 води до по-високи температури, а по-високите температури карат екосистемите – растения, дървета – да изпускат повече въглероден диоксид в атмосферата. Така че въпросът с растенията е 50/50.

Но хората, направили проучването, са осъзнали нещо, което не са очаквали. Между 2002 и 2014 концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата не се е покачвал, въпреки че хората за това време са започнали да произвеждат повече CO2. След като са анализирали климатичните измервания и симулации, те са разбрали че историята с 50/50 не е точно така.

Докато производството на въглероден диоксид е нараствало в атмосферата нещо, което е накарало растенията да продължават да „помещават“ CO2 се е случило. От 2002 до 2014, температурите глобално са нараствали, но не толкова, колкото в предишните десетилетия. И това забавяне на покачване на температурите е позволило на растенията да усвояват повече въглероден диоксид, отколкото отделят, като ефективно са забавили наслагването на CO2 в атмосферата.

Растенията ни печелят време, но всичко зависи от нас

„Степента на ускорение на наличието на въглероден диоксид през този период 2002-2014 доста ни изненада,“ споделя Киинън.

Въпреки че тези открития са доста добра новина, не означава, че всичко е наред. Последните две години – съответно 2015 и 2016, взимат първите две места по високи температури, изобщо някога измервани… Което означава, че магията, която допреди две години са правили растенията, явно е приключила. Разбира се, растенията все още преработват въглеродния диоксид, но колкото повече екосистеми са в опасност поради климатичните промени, толкова повече растения и дървета ще измират и ще пускат отново събрания в тях CO2 в атмосферата. Няма как да избягаме… И в момента единственото решение е да намалим количеството въглероден диоксид, което ние причиняваме.

„Въглеродният диоксид продължава да се трупа все повече в атмосферата. И докато не намалим нашите емисии и на този газ, няма как да предотвратим каквото и да било,“ казва Киинън. „Растенията ни печелят време, но всичко зависи от нас…“

Трябва да послушаме думите на Киинън и просто всички задружно да се опитаме да се преборим с този ужасен проблем надвиснал над нашата планета. В името на всичко, просто трябва да намалим въглеродните емисии… и да спрем да се самоубиваме.