Снимка: Shutterstock

Няма как да не ви се е случвало – когато се връщате да речем от почивка, пътувайки по обратния път, имате чувството че пътуването е по-кратко от това на отиване. И това въпреки че сте поели по същия път. Този феномен, наречен „ефектът на обратното пътуване“ [return trip effect, бел. превод], учудва учените вече години наред. След множество проучвания обаче, може би вече имаме идея защо това се случва.

Риосуке Озава и други учени от Университета в Киото са публикували нов научен труд в журнала Plos One, който хвърля още малко светлина върху психологията на ефекта, за който говорим. За да се извърши проучването, учените да предоставили 20-минутни клипове на пътуване на участващите тестови лица. Имало е две групи – хора, които са гледали видео с връщане по същия път и такива, които са се „връщали“ по заобиколен такъв. От всичко това изхождаме до няколко много интересни заключения:

1. Пътят обратно вече ни е познат

Това е съвсем логично обяснение и учените разчитат на него още от 1950-та година насам. Пътувайки към някаква дестинация вие или не познавате пътя, или не сте пътували по него отдавна; съответно имате чувството, че отнема повече време. Когато се връщате, пътят вече ви е познат и времето като че ли „лети“. Само че това не изглежда напълно правдоподобно обяснение и това се дължи на друго проучване. В него две групи колоездачи са били накарани да пътуват – едните да се върнат по същия път, вторите – по заобиколен, но еднакъв по дължина. В края на краищата и двете тестови групи са споделили, че на връщане са имали чувството, че пътуването е по-кратко.

2. Правим си грешни планове за времето

Второто предположение е, че чисто и просто ние правим грешни планове, когато става въпрос за пътуване и времето, което то ще отнеме. Тръгвайки по обратния път ние си казваме, че знаем колко време ще отнеме. Само че често бъркаме по един или друг начин, което кара организма ни да възприема времето за по-бързо преминаващо.

3. Притесняваме се от закъснение

Чисто и просто когато тръгваме на някъде, може би се притесняваме да не закъснеем. Проучвания доказват, че когато един човек е притеснен за нещо, то времето му се струва че протича много по-бавно. За това когато се връщате от пътуване и вече не ви интересува кога точно ще стигнете, времето все едно минава по-бързо. Без да се впускам в подробности само ще кажа, че тук играе роля и очакването – отивате на море и нямате търпение да стигнете там. Чувството е точно такова, че „удължава времето на пътуването“.

4. Лъжем се при припомнянето

Последното предположение е свързано с нашият мозък и начина, по който той отмерва времето. Невроните имат специален механизъм, благодарение на който те отмерват времето по изключително точен начин. Тук също помага проучване, което е накарало хора да споделят с учените кога смятат че са минали 3 минути (но без да знаят колко е часа, разбира се). През това време те са гледали видео-пътуване. Отмерването на времето от организма на „пътуващите“ било абсолютно еднакво в двете посоки от пътуването. Въпреки това обаче, след като видео материалите свършили, всички без изключение споделили, че имат чувството че връщането е отнело повече време.

Ето това е. Както виждате нямаме точен отговор на въпроса „Защо изпитваме пътуването в обратна посока от някъде за по-кратко?“ Учените продължават да си блъскат главите над това, но може и никога да не разберем каква е причината.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS